Місто

​Вперше у Житомирі пройшов форум «Космічні технології для агробізнесу»

25 January 2019, 17:04

Про те, як підвищити врожайність та розвинути власне виробництво у агробізнесі за допомогою застосування космічних технологій та як популяризувати дану ідею - говорили 25 січня у стінах Житомирського агроекологічного університету.

Форум «Космічні технології для агробізнесу» у місті проходить вперше. На ньому фахівці, пов'язані з космічною та аграрної тематикою, демонстрували можливості технологій та обмінювалися досвідом.


«Практично всі фахівці, які пов'язані з даною тематикою, сьогодні знаходяться у нас. І на базі у нас створений регіональний космічний центр «Полісся». Сьогодні буде дискусійна площадка, щоб обмінятися досвідом та інформацією. Визначили, в якому напрямку нам всім правильно рухатись, яка інформація потрібна безпосередньо виробникам і яку інформацію можуть надавати відповідні структури, служби, використовуючи технології космосу», - розповідає ректор Житомирського національного агроекологічного університету Олег Скидан.

Фахівці запевняють: на Житомирщині співпраця двох галузей буде розвиватись.

«Зараз така ситуація в країні, що виросло дуже багато великих сільськогосподарських підприємств, котрі мають великі землі, використовують різні технології, і ми хочемо впровадити саме на Житомирщині високотехнологічний аграрний способів використання земель за допомогою космічних засобів», - зазначає начальник Національного центру управління та випробувань космічних засобів Володимир Присяжний.

«Для того, щоб впевненіше рухатись в 21 столітті, доречно намагатися кооперуватися з тини напрямки, в тому числі з комічними, які дозволяють цього досягти. Тим більше на Житомирщини, яка вже впродовж десятків років вважається однією з батьківщин космічної галузі. Я глибоко переконаний, що, і сільське господарство, і, зокрема, органічне виробництво найближчим часом більш тісно буде переплітатися та співпрацювати з космічними дослідженнями», - додає голова Федерації органічного руху України Євген Милованов.

Космічні технології надають великий спектр можливостей та швидко окупаються, розповідає ректор Житомирського національного агроекологічного університету.

«По-перше, це прогнозування врожайності, оцінка снігового покриву, вологості, виявлення уражених ділянок для точного землеробства. Тобто, спектр використання надзвичайно великий. Досвід інших країн показує, що такі вкладення і використання аграрним підприємством такої інформації дають при вкладенні, якщо умовно говорити, однієї гривні, то ефект дається уже - десять чи двадцять гривень. Тобто, це надзвичайно перспективно, адже ми можемо виробляти, більш точно вносити добрива, засоби захисту рослин, контролювати врожайність, вологість, стан вегетації рослин. На жаль, на сьогоднішній день про ці можливості більшість виробників не знають», - каже Олег Скидан.

Наостанок, голова Асоціації «Ноосфера» проанонсував створення інжинірингової школи у Житомирі.

«Ми підписали угоду з ректором про відкриття інжинірингової школи. Стартує в університеті, але це буде інжиніринговий центр для Житомира. При підтримці міського голови від буде розширюватись, ми будемо приєднувати туди усі університети Житомирщини, це буде пов'язано з розвитком інтернет-технологій, обробкою супутникової інформації, розробкою нових технологічних рішень для всієї України та світу», - говорить голова Асоціації «Ноосфера» Михайло Рябоконь.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: агробізнес аграрій ЖНАЕУ космос  
Матеріали по темі