Місто

У нас є три варіанти, куди відселити 700 дітей, - мер Житомира про учнів гімназії, де впала стеля

5 February 2019, 19:15

Майже два тижні минуло відтоді, як у старому корпусі житомирської 23-ї гімназії під час уроку обвалилась стеля. Втім, відповідальні управління досі не мають чіткої відповіді, що робити з будівлею далі – ремонтувати, а чи зносити та будувати наново. Однак, єдине, що запевняють: вчитися у цьому корпусі діти не будуть, а комісія в свою чергу продовжить працювати над вирішенням питання.

«По цьому об’єкту проводилась термосанація: утеплення фасаду, утеплення горищ. Зараз роботи призупинені по цьому корпусу Під час утеплення горища стався такий випадок. Проектна організація надала висновки, що об’єкт у незадовільному стані і його експлуатація в подальшому неможлива. Ця будівля після канікул працювати не буде», - розповідає начальник управління капітального будівництва Житомирської міської ради В’ячеслав Глазунов.


Керівництво навчального закладу зізнається: дві сотні першачків зі старого корпусу зуміли пристроїти по іншим корпусам школи, чого не скажеш про старших учнів.

«200 дітей перевели на перший поверх нового приміщення - перші класи. Проблема залишається з 2 - 4 класами. Але це ще остаточно не вирішено», - ділиться в.о. директора Житомирської міської гуманітарної гімназії №23 імені М.Очерета Валентина Гуменюк.

У той час питання 23-ї гімназії активно обговорюють депутати міськради на погоджувальній комісії під головуванням мера міста Сергія Сухомлина.

«Ми приблизно порахували вартість робіт, які потрібно провести по цьому корпусу школи. Там у нас знаходиться 17 кабінетів і заміна даху, перекриття, укріплення міжповерхового перекриття, то сума поки 15 млн грн. Окрім того, там є ще бутовий фундамент. Ми розуміємо, що цій будівлі 99 років, його теж потрібно усилювати, а це не дешевий захід. Якщо ми зайдемо у ці роботи, то це приблизно 20 млн грн з міського бюджету. Якщо ми робимо це, то не робити всередині коридори, класи, підлогу, санвузли та не змінювати комунікації ми не можемо. Тому сума, я думаю, буде набагато більша», - каже Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Також, у якості теми для обговорення та роздумів, мер озвучує іще кілька можливих варіантів розвитку подій щодо старого корпусу 23-ї гімназії.

«Один із варіантів - законсервувати будівлю і збудувати нову будівлю для початкової школи. Якщо ми звалимо старе приміщення, де зараз сидить соцзахист, ми виходимо на глуху стіну їдальні школи, щоб діти початкової школи отримали перехід до столової. То, ми можемо з боку міськради два поверхи і 600 - 700 метрів дати під соцзахист, і зробити соціальний ЦНАП тут, а в середині зробити фактично окрему будівлю початкової школи. Два поверхи нам потрібно, щоб забезпечити потребу початкової школи, а третій поверх – напівтехнічний, ми можемо розмістити усі майстерні, які зараз у будівлі не дуже гарній на Лятошинського. Його можна знести, відкрити фасади, зробити нормальний благоустрій і все поєднати у одному корпусі. Проект може вийти 60 - 70 млн грн», - додає мер міста.

Варіанти вирішення питання то одне, однак що робити з більш як півтисячі дітей, які лишилися без «навчального даху». На це питання міський голова відповідає: вже знайшли можливі варіанти їхнього «переселення».

«У нас вже є три варіанти куди відселити 700 дітей. Саме з цієї школи. Вчора ми зустрічалися з батьками, вони не хочуть другу зміну чи підзмінки, бо ламаються всі графіки. Ми відпрацювали, я не хочу поки що озвучувати, є декілька варіантів. Нам потрібно іще погодити ці варіанти з батьками», - говорить міський голова Сергій Сухомлин.

Щоб подібних ситуацій не виникало, принаймні їх можна було попередити, міськрада планує виділити 700 тисяч гривень на обстеження 13 навчальних закладів та виготовлення на них паспортів обстеження.

Нагадаємо, у Житомирській міській гуманітарній гімназії №23 імені М.Очерета, 24 січня, під час уроків в одному з класів, де навчаються першокласники, впала балка.

Як повідомляв Житомир.info, на початку січня 2017 року управління капітального будівництва проводило тендер на енергоефективну термосанацію кількох навчальних закладів Житомира, в тому числі двох будівель міської гуманітарної гімназії №23.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Глазунов Сухомлин гімназія ремонт стеля  
Матеріали по темі