Політика

Серед кандидатів у президенти, які отримали відмову в реєстрації, є власник житомирського агентства нерухомості

11 February 2019, 11:32

Центральна виборча комісія зареєструвала 44 кандидати в президенти та відмовила у реєстрації 47 особам.

Основні цифри 8 лютого на брифінгу щодо завершення реєстрації кандидатів на пост президента України озвучила голова ЦВК Тетяна Сліпачук.

«93 людини звернулися із заявами до Центральної виборчої комісії щодо реєстрації їх в якості кандидатів на посаду президента України на виборах в березні цього року. Кількість людей, які зверталися з відповідними заявами в 2014 році – 53, тобто майже вдвічі виросла кількість бажаючих брати участь у виборчих перегонах. Всього зареєстровано 44 кандидати, 20 є самовисуванці і 24 – кандидати від партій, майже 50 на 50. З точки зору гендерного підходу, якщо кількість чоловіків, зареєстрованих в якості кандидатів, зросла в порівнянні з 2014 роком вдвічі – в 2014 році було 20 чоловіків, в 2019 – 40, то кількість зареєстрованих жінок збільшилась лише на одну особу: в 2014 році було 3 жінки, в цьому році лише 4. Середній вік наших кандидатів в 2019 році – 50 років 3 місяці. Наймолодший кандидат – Кривенко, йому 37 років, найстаріший – Мороз, йому 75», - сказала голова ЦВК Тетяна Сліпачук.

Вона також розповіла про причини відмови в реєстрації.

«Станом на 8 лютого 2019 року постанов, якими комісія відмовила в реєстрації кандидатів, було прийнято 50. В 47 постановах підстава відмови – не внесення грошової застави. Шість кандидатів, яким було відмовлено, подавали програми, які містять положення, спрямоване на ліквідацію незалежності України чи зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, чи порушення суверенітету і територіальної цілісності, чи пропаганду війни, насильства, посягання на права і свободи людини. Деякі кандидати подавалися двічі, деякі з них отримували подвійну відмову, а деякі були зареєстровані після усунення недоліків», - зазначила голова ЦВК.

На сайті Центрвиборчкому є постанови про відмову в реєстрації 47 кандидатам у президенти, зокрема, відмовлено трьом висуванцям політичних партій:

Симоненку Петру Миколайовичу, висунутому 3 січня 2019 року на з’їзді Комуністичної партії України – його висунуто партією, статут, найменування та символіка якої не відповідають вимогам Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки»; подана анкета кандидата не містить відомостей про його місце проживання на території України протягом десяти останніх перед днем виборів років;

Костанчуку Тарасу Дмитровичу, висунутому 11 січня 2019 року на ІІІ позачерговому з’їзді політичної партії «Партія захисників України» – подана передвиборна програма кандидата містить такі положення: «…я готовий взяти на себе відповідальність та віддавати прямі накази на знищення корумпованих державних службовців, …», «Ввести смертну кару для державних службовців усіх рангів за статтями кримінального кодексу, які можна об’єднати поняттям "корупція", "зрада", "розкрадання державного майна" та інші. Зняти презумпцію невинуватості для державних службовців – не можеш пояснити походження статків, автоматично сідає в тюрму з конфіскацією майна, свого і найближчих родичів, які також не зможуть пояснити свої статки», але запропоновані у передвиборній програмі заходи порушують Конституцію України, запроваджують дискримінацію за професійною ознакою, пропагують насильство і посягають на встановлені Конституцією України права і свободи людини.

Савченко Надії Вікторівні, висунутій 26 січня 2019 року на позачерговому з’їзді політичної партії «Громадсько-політична платформа Надії Савченко» – не подані документи про внесення грошової застави в розмірі 2,5 млн грн; рішення з’їзду про висунення кандидата не скріплене печаткою зазначеної політичної партії; подана анкета кандидата на пост Президента України не містить повної інформації щодо дати її заповнення.

Серед самовисуванців, які отримали відмову в реєстрації кандидатом на пост президента, є власник житомирського агентства нерухомості: 7 лютого ЦВК відмовила у реєстрації кандидатом у президенти Кононенку Володимиру Володимировичу. В електронній декларації кандидата зазначено, що він зареєстрований в селі Пиріжки Малинського району Житомирської області, проживає у Житомирі. Кононенко є власником житомирського ТОВ «Агентство нерухомості "Берлога"».

Причини відмови у реєстрації: заява про самовисунення на пост Президента України не засвідчена в установленому законом порядку; не подана анкета кандидата; не внесена грошова застава у розмірі 2,5 млн грн, натомість Кононенко подав платіжне доручення про переказ у безготівковому порядку на спеціальний рахунок ЦВК коштів у сумі 8 гривень, разом з тим 4 лютого 2019 року на спеціальний рахунок Центральної виборчої комісії надійшли кошти від Кононенка В.В. у сумі 5 гривень; подав декларацію за 2018 рік, тоді як треба за рік, що передує року початку виборчого, тобто за 2017; автобіографія не містить відомостей про посаду (заняття), місце роботи, громадську роботу (в тому числі на виборних посадах), партійність, час проживання в Україні, а також судимість, не погашену і не зняту в установленому законом порядку; указана в заяві про самовисунення та автобіографії адреса місця проживання не відповідає адресі місця проживання, зазначеній у ксерокопії сторінок паспорта громадянина України, з відповідних ксерокопій сторінок паспорта вбачається часткова відсутність відомостей про його місце проживання на території України протягом десяти останніх перед днем виборів років.

У Комісії також були зауваження до передвиборної програми кандидата, яка містить таке положення: «Я виступаю за те, щоб всі гілки і рівні державної влади очолювали представники титульної української нації (не менш як 80 %) з одночасним пропорційним залученням представників національних меншин», а також інші згадування про "титульну націю". ЦВК розцінила це як розпалювання міжетнічної, расової ворожнечі, посягання на права і свободи людини.

Нагадаємо, Центральна виборча комісія 8 лютого завершила реєстрацію кандидатів на пост президента України на чергових виборах 31 березня 2019 року.

Інформація про зареєстрованих кандидатів з сайту ЦВК:

Як повідомляв Житомир.info, передвиборну агітацію кандидат може проводити з наступного дня після його реєстрації і до 24:00 год. 29 березня.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ЦВК кандидат вибори президент  
Матеріали по темі