Діалоги

«Діалоги» на Житомир.info: народні депутати України Сергій Лещенко та Світлана Заліщук

11 February 2019, 19:09

Чого бракує молодим політикам, на що звертати увагу під час вибору кандидата у президенти, чому нардепи висловлюють підтримку Анатолію Гриценку та чого варто очікувати від чинного складу Парламенту вже після президентських виборів. Про це в ефірі програми «Діалоги» на Житомир.info розповіли народні депутати України Сергій Лещенко та Світлана Заліщук.

7 лютого Верховна рада закріпила в Конституції курс України на Європейський союз та НАТО. Що це означає і чи справді це так добре, як про це відгукуються в мережі?

Світлана Заліщук: У мережі насправді відгукуються по-різному. З моєї точки зору потрібно бути чесними з людьми. Не треба сприймати, що люди дурні. І не треба думати, що на фоні отакого «ура-патріотизму», ця зміна в Конституцію змінить життя людей. Я працюю в комітеті закордонних справ і очолюю підкомітет з Європейської та Євроатлантичної інтеграції. Це якраз мій профіль, я міжнародник. І я можу сказати наступне (ми, до речі, обоє голосували «За») - ця зміна не змінить якість Європейської і Євроатлантичної інтеграції. Вона так само не змінить реальний стан реформ в українському житті, коли б людина на своїй кишені, у своєму повсякденному житті відчула - о, Україна стала трошки більш європейською. Водночас, чи добре, що ми за це проголосували? Я вважаю що в принципі підтвердження курсу - це позитивно. В 2014 році народ зробив свій вибір і ми реалізуємо європейські реформи. Я вважаю, що сьогодні Україні знайти відповіді на безпекові виклики неможливо без ширшої родини, яка готова вступатись за тебе. І звичайно, НАТО на сьогодні - най конкурентніша, найпотужніша і найцікавіша для наших українських інтересів коаліція. До якої ми хотіли би увійти.

Сергій Лещенко: Я називаю це голосування - політична гомеопатія. Шкоди немає, але користь буде не від того, що ти це прийняв, а тому що це вимагає від тебе справжніх реформ. Так само і гомеопатія - без комплексного лікування вона дуже часто не спрацьовує.


Значна частина українців ще визначаються зі своїми уподобаннями. На що Ви радили б звернути найбільшу увагу при обранні кандидата?

Сергій Лещенко: Моя відповідь така - я не вірю системним українським корупціонерам, які є породженням системи, яка краде в кожного з нас. Ми в Житомирі були в ПТУ і переконались на власні очі наскільки складно за бюджетні гроші утримувати такі заклади. Один зі студентів, якого звати як і мене Сергій, каже: а мені не цікаво. Я кажу: мені зрозуміле ваше розчарування, але саме від політиків залежить, чи буде профінансовано ваш заклад, чи будуть дороги в Житомирі. Саме тому не можна нехтувати виборами, треба йти і голосувати. Моє особисте переконання - треба прибирати тих, хто є зараз, тих, хто представляє систему. В моєму розумінні систему представляє чинний президент, він контролює все в Україні. А отже є системним кандидатом, як і Юлія Тимошенко, яка була двічі прем’єр-міністром, вона контролює дуже багато влади на місцях в певних регіонах. Вона є теж системним політиком. Треба дати шанс позасистемним цю систему зруйнувати. Якщо ви запитуєте мої особисті симпатії, то недарма ми ходимо на форуми до Анатолія Гриценка. Ми розуміємо, що він не маж влади, але він є достатньо готовим, щоб реформувати Україну в напрямку високого рівня життя, стандартів, гарантій прав людини. І відповідно інтеграції України в Європу. В нас багато кандидатів, кожен зможе вибрати. ЦЕ не вибори без вибору. Ось головна відмінність цих виборів.

Світлана Заліщук: Я скажу всього дві речі людям, які нас дивляться. У нас зараз кампанія, до виборів ще два місяці треба дожити. Зараз дуже активно скуповують голоси, створюють піраміди, через нібито Європейську інтеграцію в людей збирають підписи. Хочу всім сказати: перше, агітувати за гроші - це кримінальна відповідальність. І якщо завтра хтось на вас настукає, або поліція це зафіксує, то ви можете сісти. Не президент, не лідери фракцій, а ви конкретно. Та людина на Житомирщині, яка бере гроші і незаконно ходить і збирає персональні дані. І друге, якщо ви як громадянин даєте комусь свої персональні дані, як то ідентифікаційний код, паспорт, даєте це політикам, які в нечесний спосіб хочуть поборотись за голоси, то вони можуть в шахрайський спосіб позбавити вас потім майнових прав на квартиру, на житло, на землю. І такі випадки є.

Я вважаю, і ми говорили про це дуже давно, що має бути єдиний кандидат від проєвропейських демократичних сил. Для мене це були три прізвища. Вакарчук, Гриценко і Садовий. Вакарчук не пішов, залишається Гриценко, залишається Садовий. Я сьогодні зважую, що в Гриценка втричі більший рейтинг, ніж в Садового. І тому я ставку роблю на нього. Не просто через рейтинг, а тому, що я знаю, що ця людина проєвропейська, і його міжнародні погляди повністю співпадають із моїми. Я знаю, що ця людина дуже гідно пройшла свій політичний шлях. І я так само сподіваюсь, що ці дві сили сформують коаліцію на парламентські вибори. Я думаю, що за таких умов в них є реальний шанс виграти на цих президентських виборах у корупціонерів.

Повністю запис ефіру дивіться тут

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі