Суспільство

Це геноцид тварин, – зоозахисники про умови утримання собак у притулку в Новограді-Волинському

14 February 2019, 19:47

У напівпрогнилих будках, на короткому ціпку й по вуха у багнюці. Так живуть понад півтори сотні чотирилапих безхатьків у новоград-волинському притулку для тварин «Оберіг», що на Житомирщині. Такі умови утримання зоозахисники називають нічим іншим, як знущанням над тваринами.

«Є геноцид народу, а це геноцид тварин», – каже зоозахисниця Юлія Спиченко.

«Це ж антисанітарні умови. Тут ентерит, чума, інфекція. Собаки сидять на прив'язі, більше дев'яноста відсотків собак. Вони повинні знаходитись у вольєрах. Має бути хоча б санітарний блок, блок перетримки, карантинна зона. Цуценята окремо, самець від самки окремо. Вона їх просто збирає тут, 150, а не 300, і просто з бюджету міста бере на їх утримання гроші», – обурюється зоозахисниця Катерина Носарева.

Нарікають волонтери й на сумнівну якість харчів, якими годують тварин.

«Ось це у каші. Уявіть, ось цього солоного собака поїсть, як вона хоче пити. Ми почали кричати, де вода. Бо коли був лід, то собака, бідненька, била лапками лід, попити води», – показує зоозахисниця Юлія.

Натомість, працівники притулку наполягають на протилежному.

«Нормальна каша. Беремо бочонок крупи, жиру і цілий бочонок фаршу кришимо сюди на раз», – розповідає працівник притулку Юрій Зінчук.

Головна у притулку 63-річна Валентина Захарчук. Жінку настільки обурила поведінка волонтерів, які приїхали підгодувати бездомних собак, що викликала на них поліцію.

«Собаки нагодовані, без дозволу беруть кормлять їх, не питають нічого. Я громадська організація, у мене просто слів немає. Ці люди – рейдери, вони хочуть захопити цю домівочку», – розповідає поліцейському голова правління ГО «Захист тварин «Оберіг» Валентина Захарчук.

Втім, волонтери запевняють: єдине чого прагнуть, то це створення нормальних умов для утримання тварин.

«Покращити умови утримання собак, їх раціон. Провести програму стерилізації і правильної вакцинації. Бо багато є собак хворих шкірними хворобами, інфекціями», – наголошує зоозахисниця Катерина Носарева.

Однак керівниця притулку для бездомних чотирилапих Валентина продовжує наполягати на своєму. Мовляв, робить усе можливе задля блага тварин, ба навіть витрачає свої гроші на їхні потреби, а от щодо фінансової допомоги від міськради каже: вона часткова, і її недостатньо.

«Міська влада мені виділяє тільки частково на харчування, це без обману. Минулого року на одну собаку міська рада виділила на харчі 1 грн 82 коп. на добу. На будівництво міська рада не виділяє, я що змогла, то і зробила», – пояснює голова правління ГО «Захист тварин «Оберіг» Валентина Захарчук.

Місцеві чиновники підтверджують: допомагають притулку незначними грошима з міського бюджету.

«200 тис. грн виділено міською радою цьогоріч, вона ще ці гроші не отримала, на харчування тварин, щеплення та стерилізацію. Також 100 тис. грн грант «Сумні очі». Ці 100 тис. грн вже можна буде витрачати на те, щоб побудувати вольєри», – говорить заступник Новоград-Волинського міського голови Анатолій Легенчук.

Не заперечують останні і той факт, що за перевірку притулку взялися лише після того, як зоозахисники забили на сполох. За попередніми результатами перевірки, говорить заступник мера, значних порушень комісія не зафіксувала, за винятком того, що тварини знаходяться на ціпках.

«У нас там тільки одне питання стоїть у тому, що тварини знаходяться на прив’язі, що там немає вольєрів. Але на це є об’єктивні причини. У громадській організації немає можливості побудувати для всіх тварин вольєри. А так, Держпродслужба у нас безкоштовно робить щеплення, приїжджають лікарі, які дивляться за станом цих тварин. Я вважаю, що на сьогоднішній день громадська організація, якою опікується Валентина Мичиславівна, виконує гарну роботу. Ні від кого не чув, щоб вона там над ними знущалась. Вона, я вважаю послана Богом на цю землю, місто, щоб цих тварин утримувати. Я вважаю, що це якесь замовлення, десь задіяні якісь сили, які хочуть, щоб цього притулку не було», – зазначає заступник мера Новоград-Волинського.

Попри все, наостанок Анатолій Легенчук обіцяє, що збере за одним столом представників влади, зоозахисників і керівницю притулку, аби раз і назавжди припинити ворогування між ними. А поки у міськраді малюють райдужні плани, за одним із вольєрів притулку волонтери віднайшли тіло мертвого пса. Його зоозахисники планують направити на експертизу, обіцяючи, що цим питанням вже точно займатимуться не владні, а правоохоронні органи.

Як повідомляв Житомир.info, у райцентрі Житомирської області влада перевірила собачий притулок, на який скаржаться волонтери.

Житомир.info
Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: собака пес тварина притулок зоозахисник Новоград-Волинський  
Матеріали по темі