Місто

У департаменті освіти розповіли про прийом дітей до перших класів, яких цього року в Житомирі буде 111

28 February 2019, 16:18

Від 1 березня в українських школах розпочинається прийом дітей до першого класу. До прикладу школи Житомира цьогоріч готуються прийняти понад 3 тисячі першачків, принаймні такі попередні підрахунки називають у місцевому департаменті освіти.

«В Житомирі 30 шкіл загальної-середньої освіти, усі вони чекають дітей до перших класів. Наразі ми маємо попередньо вже чітко сформовану мережу. Таких класів цього року ми маємо відкрити 111, це близько 3300 учнів», - каже заступник директора департаменту освіти Житомирської міської ради Раїса Кошевич.


Разом із тим Раїса Кошевич роз’яснює, як відбуватиметься зарахування до загальноосвітнього навчального закладу та які документи потрібні.

«В першу чергу та чи інша школа обслуговує певну територію. Якщо дитина проживає на території, яку обслуговує той чи інший заклад, вона має право на першочергове зарахування. Батькам потрібно написати заяву на ім’я директора школи, докласти копію свідоцтва про народження і довідку або копію медичної довідки», - розповідає Раїса Кошевич.

Окрім того, потрібен пакет документів, де вказане місце проживання дитини. Втім потрапити до школи не за місцем проживання, таки можливо.

«Сьогодні в мережі шкіл є Вересівська школа. Тобто, вона інтегрувала в мережу шкіл Житомира. Так само і дошкільні заклади. Наразі, ми зустрічалися з адміністрацією і школи, і дошкільного закладу. Якщо є бажання батьків бути учнем, наприклад, тієї чи іншої школи, будь ласка - на вільні місця вони можуть потрапити у будь-яку школу, якщо такі будуть», - говорить заступник директора департаменту освіти Житомирської міської ради Раїса Кошевич.

За словами заступниці директора департаменту освіти, відповідно до прийнятого порядку прийому кількість першокласників у класі не має перевищувати 30 дітей. Якщо ж по завершенні зарахування дітей до школи з’являється недобір до цієї кількості, тоді й з’являються вільні місця.

«31 травня, відбулося зарахування, і адміністрація закладу бачить, що є вільні місця, таким чином відбувається процедура прийому документів на вільні місця тих, хто цього бажає. Має витриматись процедура прийому, вона має бути обов’язково оприлюднена. Чітко буде визначено час, буде процедура жеребкування проводитись. Два тижні дається на те, щоб батьки встигли подати документи, адміністрація організувала цю процедуру», - пояснює заступник директора департаменту освіти Житомирської міської ради.

У департаменті освіти наголошують: триватиме прийом документів щоденно, до 31 травня включно. Тому, просять батьків не влаштовувати черги під кабінетами адміністрацій у школах.

«Це буде щоденно - це я підкреслюю і хочу, щоб батьки зрозуміли. Звертаю увагу батьків, що не потрібно іти родинами до школи, щоб нести документи, достатньо одного із батьків. Також, присутність дитини не обов’язкова. Мало того, влаштовувати будь-які бесіди, співбесіди, тестування категорично забороняється законодавством. Дитина має право на освіту, а ми зобов’язані створити умови», - зауважує заступник директора департаменту освіти Житомирської міської ради Раїса Кошевич.

Й вони створені, запевняє Раїса Кошевич, у всіх школах міста однакові. Позаяк, кожен клас Нової української школи має рівні матеріально-технічні та фінансові можливості. Тому закликає: не зважати на стереотипи і обирати ту школу, яка буде територіально наближеною до місця проживання дитини.

«Що стосується краща-гірша, ми кажемо: всі 111 перших класів абсолютно рівносильні. Держава виділила абсолютно однакові кошти на кожен заклад, його облаштування: матеріально-технічна база, підготовлений педагогічний працівник, дидактичні матеріали, посібники, підручники, вони всі абсолютно однакові. Шановні батьки, ведіть дитину, яка найближча за місцем проживання, а все інше школа забезпечить, будь-яка», - запевняє Раїса Кошевич.

Наказ про прийом першокласників розміщений на сайті департаменту освіти і має бути розміщений на сайтах всіх шкіл міста.

Нагадаємо, в наказі директора департаменту освіти Житомирської міської ради Валентина Арендарчука «Про прийом дітей до 1-го класу в заклади загальної середньої освіти м. Житомира на 2019-2020 навчальний рік» від 29 грудня 2018 року, розміщеному 8 січня на сайті департаменту, було вказано про збільшення переліку документів на підтвердження прописки.

5 травня 2018 року Міністерство юстиції погодило нашумілий Порядок зарахування, відрахування та переведення учнів, який набув чинності 8 травня.

Як повідомляв Житомир.info, концепцію «Нової української школи» Уряд ухвалив 14 грудня 2016 року. 21 лютого цього року Кабінет міністрів затвердив Державний стандарт початкової освіти, за яким навчатимуться першокласники з 1 вересня 2018 року. У перших класах українських шкіл з 1 вересня 2018 року має бути організовано 8 навчальних зон – для навчання, відпочинку і розваг.

На сесії 18 грудня 2017 року депутати Житомирської міської ради проголосували за звернення до інших місцевих рад щодо оплати за дітей у школах та дитсадках. Улітку 2017-го виконком прийняв рішення щодо звернення до облради, районних, селищних рад і ОТГ щодо відшкодування витрат з міського бюджету на навчання дітей, які не є жителями Житомира. Проект рішення виконкому про відшкодування навчання нежитомирських дітей з’явився у червні 2017 року.

На початку 2018 року керівники житомирських шкіл говорили, що не бажають приймати до 1 класу дітей з приміських сіл до вирішення питання з фінансуванням.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Кошевич департамент освіти школа першокласники  
Матеріали по темі