Місто

У березні в Житомирі почнуть прийом дітей до перших класів: збільшили кількість документів на підтвердження прописки

8 January 2019, 12:10

У Житомирі з 1 березня 2019 року розпочнеться прийом заяв на зарахування дітей до перших класів.

Про це йдеться в наказі директора департаменту освіти Житомирської міської ради Валентина Арендарчука «Про прийом дітей до 1-го класу в заклади загальної середньої освіти м. Житомира на 2019-2020 навчальний рік» від 29 грудня 2018 року, розміщеному 8 січня на сайті департаменту.

Документ визначає 1 березня 2019 року датою початку прийому заяв про зарахування дітей та 31 травня 2019 – останнім днем подачі заяв.

Пункт 3.6. зобов’язує керівників шкіл забезпечити зарахування до 1 класу в першу чергу:

  • дітей, місце проживання яких на території обслуговування закладу освіти підтверджене одним із наступних документів (далі слідує перелік з 9 варіантів);
  • дітей, чиї брати чи сестри навчаються в даному закладі;
  • дітей працівників цього закладу;
  • випускників дошкільного підрозділу закладу освіти в разі цього наявності.

Дітям, які вступають до 1 класу закладу загальної середньої освіти, що обслуговує мікрорайон, де мешкає дитина, не може бути відмовлено в зарахуванні. Окремо зазначається, що при зарахуванні дітей від батьків не можуть вимагатися відомості про місце роботи, посади та інша не передбачена законодавством інформація.

Заступник директора департаменту освіти Житомирської міськради Раїса Кошевич, на яку поклали контроль за виконанням наказу про прийом, у коментарі Житомир.info 8 січня пояснила, що суттєвих змін щодо цьогорічного набору дітей до перших класів немає, але внесені доповнення щодо підтвердження місця проживання дитини.

«У пункті 3.6 чітко розписано, які документи підтверджують місце проживання дитини. Ця норма, яку ми прописали, потрібно для першочергового зарахування дитини. У минулому році було в цілому прописано відповідно до наказу Міносвіти №367 від 16 квітня 2018 року, де говорилося про належну організацію прийому дітей до 1 класу, однак ми врахували те, що батькам, можливо, було не зовсім зрозуміло правила прийняття, і ми розтлумачили в цьому наказі, щоб не виникало питань. Зараз формується попередня мережа перших класів, десь у лютому ця робота буде завершена, після чого виконавчий комітет прийме рішення, і з 1 березня ми розпочнемо прийом учнів до перших класів», - пояснила Раїса Кошевич.

Наказ про прийом майбутніх першокласників розміщений на сайті департаменту освіти і має бути розміщений на сайтах всіх шкіл міста, - зауважила посадовець.

Нагадаємо, 5 травня 2018 року Міністерство юстиції погодило нашумілий Порядок зарахування, відрахування та переведення учнів, який набув чинності 8 травня.

Як повідомляв Житомир.info, концепцію «Нової української школи» Уряд ухвалив 14 грудня 2016 року. 21 лютого цього року Кабінет міністрів затвердив Державний стандарт початкової освіти, за яким навчатимуться першокласники з 1 вересня 2018 року. У перших класах українських шкіл з 1 вересня 2018 року має бути організовано 8 навчальних зон – для навчання, відпочинку і розваг.

Нагадаємо, на сесії 18 грудня 2017 року депутати Житомирської міської ради проголосували за звернення до інших місцевих рад щодо оплати за дітей у школах та дитсадках. Улітку 2017-го виконком прийняв рішення щодо звернення до облради, районних, селищних рад і ОТГ щодо відшкодування витрат з міського бюджету на навчання дітей, які не є жителями Житомира. Проект рішення виконкому про відшкодування навчання нежитомирських дітей з’явився у червні 2017 року.

На початку 2018 року керівники житомирських шкіл говорили, що не бажають приймати до 1 класу дітей з приміських сіл до вирішення питання з фінансуванням.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: школа 1 клас першачок зарахування прийом  
Матеріали по темі