Політика

Свіжі рейтинги кандидатів у президенти: мотиви голосування та портрет потенційного виборця

11 March 2019, 11:47

Соціологічна група «Рейтинг» 11 березня оприлюднила результати опитування «Оцінки виборчого процесу: наміри та мотиви голосування, довіра та симпатії».

Аудиторія: населення України від 18 років і старше. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Вибіркова сукупність: 5000 респондентів. Особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження: не більше 1,5%. Терміни проведення дослідження: 1-7 березня 2019 р.

За результатами опитування, проведеного на початку березня 2019 року, майже дві третини опитаних заявили, що завжди беруть участь у виборах, ще 22% сказали, що майже завжди голосують. 4% респондентів зазначили, що голосуватимуть уперше. Лише 10% сказали, що майже ніколи або ж взагалі ніколи не голосують. Найбільше останніх серед наймолодших респондентів та мешканців Києва.

44% опитаних заявили, що зазвичай голосують зранку – з 8 до 12 години. 22% – переважно голосують з 12 до 15 години, 10% – з 15 до 18 години і лише 5% – після 18 години. У ранковий час люблять йти голосувати переважно найстарші виборці, натомість молодь надає перевагу обідньому та післяобідньому періоду. У регіональному розрізі відносно більше тих, хто голосує зранку серед мешканців південних та центральних регіонів, а також Донбасу, тоді як на Галичині відносно більше тих, хто голосує між 12 та 15 годинами. Серед тих, хто зазвичай голосує на виборах, більшість робить це зранку і найбільше таких серед виборців Ю.Тимошенко, Ю.Бойка та О.Ляшка.

Лідером президентського рейтингу є В.Зеленський, якого підтримують 24,7% тих, хто визначився та має намір голосувати. Другу позицію займає Ю.Тимошенко (18,3%), третю - П.Порошенко (16,8%).За А.Гриценка готові віддати свої голоси 10,3%, Ю.Бойка – 9,9%, О.Ляшка – 5,7%, І.Смешка – 3,3%, О.Вілкула та Є.Мураєва – по 2,7%. За останній тиждень зміцнили свої позиції А.Гриценко та Ю.Тимошенко.

Майже чверть не визначилися з вибором кандидата. Важливо, що найбільше таких серед найбідніших виборців, опитаних, які зазвичай найактивніше голосують на виборах, респондентів старшого та середнього віку, більше серед жінок в Центрі та на Заході країни.

В.Зеленський має найміцніші електоральні позиції у південно-східних областях. У Києві та Центрі він конкурує з Ю.Тимошенко та П.Порошенком. Останній має міцні позиції у Галичині та Заході. Лідер Батьківщини – у центрально-західних регіонах та Півночі країни. Найвищий рівень підтримки А.Гриценка – у Галичині, Ю.Бойка – у південно-східних областях та особливо на Донбасі.

22% опитаних вважають, що наступним президентом буде П.Порошенко. У перемогу Ю.Тимошенко вірять 20%, В.Зеленського – 18%. Позитивну динаміку за цим показником мають В.Зеленський та Ю.Тимошенко. Водночас, за тиждень дещо похитнулися показники П.Порошенка.

50% опитаних зазначили, що керуються у своєму виборі вірою у те, що кандидат, якого вони підтримують, може принести зміни в країні. Третина обирає свого фаворита через наявність у нього реальної програми розвитку країни, чверть – через віру у те, що кандидат поведе країну у правильному напрямку, або ж наявністю у нього досвіду державного управління. Кожен п’ятий голосує тому, що кандидат виступає проти існуючої системи.

Як повідомляв Житомир.info, 8 березня ЦВК затвердила форму і текст виборчого бюлетеня на виборах президента 31 березня 2019 року: бюлетень, у якому буде 39 кандидатів, буде довжиною 80 см.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вибори кандидат президент опитування рейтинг  
Матеріали по темі