Суспільство

«Наші гроші» в розслідуванні знову згадали Житомирський бронетанковий завод та екс-кандидата в нардепи по Малинському округу

12 March 2019, 16:11

Журналісти Bihus.info з'ясували, що більшість правоохоронних органів України знали про корупційні схеми в «Укроборонпромі» і навіть могли отримувати за гальмування справ гроші.

В останній частині розслідування «Наші гроші з Денисом Бігусом» розповідають про те, яку роль в корупційних схемах відігравали Генпрокуратура та НАБУ і чому військова прокуратура замітала сліди власних розслідувань.

Програма вийшла в ефір 11 березня.


В останній частині розслідування знову фігурує ДП «Житомирський бронетанковий завод» та з’являється нова дійова особа – Євген Шевченко. Саме цей Євген Шевченко, колишній боєць добробату «Донбас» на парламентських виборах в 2014 році балотувався до Верховної Ради по мажоритарному округу №66 в Житомирський області. Самовисуванець Шевченко в результаті посів по Малинському округу п’яте місце: за нього проголосували майже 8 тисяч виборців (8,5% від усіх голосів).

Нижче – матеріал розслідування, де фігурує Євген Шевченко на Житомирський бронетанковий завод.

Контакти в НАБУ "хлопчикам" забезпечував давній друг Рогози – Євген Шевченко. Це відомий бізнесмен та інформатор Національного антикорупційного бюро. Шевченко – нештатний співробітник бюро. Добровільний помічник, який брав участь у багатьох операціях НАБУ під прикриттям. "Друг НАБУ" – так описав свій статус сам Євген. Та друг він не лише для Бюро, але й для групи Гладковського-Жукова.

У грудні 2016 року Євген пояснив Рогозі, що детектив, який "розслідує" оборонні схеми підготує потрібний групі лист.

На відміну від спецагента Жені Діма – це вже штатний працівник НАБУ, детектив Дмитро Литвиненко. У січні 2017 року Литвиненко уточнював у Рогози, яку фірму видалити із переліку проблемних контрагентів.

На жаль, чіткий прайс НАБУ на послуги для злочинного угрупування у листуванні відсутній, проте однозначні вказівки на платність цих послуг є. У лютому 2017 року Рогоза жалівся Жукову, що йому потрібні гроші, щоб закрити питання в НАБУ.

Шевченко ж заявив, що ніколи не просив у Рогози гроші для НАБУ. Може скластися враження, що Євген був для цієї групи "бігунком", та спільно з групою Гладковсього-Жукова-Рогози, він заробив 300 тисяч доларів, вклавшись у їхній бізнес із продажу контрабандних запчастин "Укроборонпрому".

Про те, що Шевченко знайомий з "хлопчиками" журналісти "Бігус інфо" знали ще у 2017 році, коли до їх рук потрапили записи із камер спостереження Житомирського бронетанкового заводу. На кадрах – прохідна заводу, перепустки отримують двоє відвідувачів: Віталій Жуков та Євген Шевченко.

Крім цього, до рук журналістів "Бігус інфо" потрапив цікавий документ, який після візиту Жукова та Шевченка завод надіслав "нагору" в концерн. У доповідній йдеться про те, що Жуков погрожував: або співпрацюєте, або маєте проблеми. Євген Шевченко ж представився куратором цієї співпраці від заступника генерального директора "Укроборонпрому".

Тепер Євген запевняє, що як спецагент НАБУ "розробляв" директорів заводів і мріяв посадити на нари ледь не всю верхівку концерну, директора Житомирського бронетанкового теж. Посадити так нікого і не вдалося.

Як повідомляв Житомир.info, журналісти програми «Наші гроші» викрили корупційну схему за участю «Укроборонпрому»: неякісні запчастини і техніку з Росії контрабандою продавали державному концерну через фірми-прокладки, у цей час відмиваючи шалені суми, фіктивна компанія «Оптимумспецдеталь» за декілька років отримала від державних бронетанкових заводів близько 100 мільйонів гривень. Перша частина розслідування була оприлюднена 25 лютого 2019 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: розслідування бронетанковий завод Укроборонпром 
Матеріали по темі