Влада

У Житомирській області готуються до реформування інтернатів: до 1 червня промоніторять роботу трьох закладів

25 March 2019, 15:03

Влада Житомирської області збирається провести моніторинг дотримання прав та інтересів вихованців трьох інтернатних закладів області: Романівського дитбудинку-інтернату, Довбиської спецшколи-інтернату та Ушомирської ЗОШ І-ІІ ступенів.

Спільне розпорядження голів Житомирської облдержадміністрації та облради «Про моніторинг дотримання прав та інтересів дітей, які перебувають в установах та навчальних закладах, що є об’єктами спільної власності сіл, селищ, міст області», яке вони підписали 14 березня 2019 року, опублікували на сайті облради 22 березня.

Зокрема, з метою підготовки до реформування закладів інституційного догляду та виховання дітей голови ОДА та облради Ігор Гундич та Володимир Ширма розпорядилися:

  • провести моніторинг дотримання прав та інтересів дітей, які виховуються в комунальній установі «Романівський дитячий будинок-інтернат» Житомирської обласної ради, комунальному навчальному закладі «Довбиська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат» Житомирської обласної ради, комунальному навчальному закладі «Ушомирська загальноосвітня школа-інтернат І-ІІ ступенів» Житомирської обласної ради;
  • визначити Житомирську обласну державну адміністрацію координатором проведення моніторингу;
  • утворити робочі комісії для здійснення моніторингу та затвердити їх склад згідно з додатками.

Робочі комісії до 01 червня 2019 року мають провести моніторинг та оцінку потреб кожної дитини та її сім’ї, підготувати висновки та пропозиції щодо забезпечення реалізації прав дитини на охорону здоров’я, освіту, соціальний захист, сімейне виховання та всебічний розвиток та подати ОДА узагальнені висновки та пропозиції для опрацювання.

Директорам інтернатних закладів доручили сприяти у проведенні моніторингу та забезпечити належні умови для його проведення, а ряду голів РДА, селищних та сільських рад - визначити фахівця із соціальної роботи для проведення спільно з представниками робочих комісій оцінки потреб сімей вихованців зазначених закладів.

До 1 липня 2019 року ОДА має підготувати та подати обласній раді пропозиції щодо реформування вищезазначених закладів. Співголовами всіх трьох комісій входять заступник голови ОДА Ярослав Лагута і заступник голови облради Максим Вілівчук.


Скріншот розпорядження голів ОДА та облради

Нагадаємо, 11 березня 2019 року голова Житомирської обласної ради звільнив з посади директора комунальної установи «Тетерівський дитячий будинок-інтернат» Олега Гончарова, якому 6 вересня 2018 року було повідомлено про підозру у вчиненні примусової експлуатації вихованців інтернату.

Як повідомляв Житомир.info, Житомирська область першою відгукнулася на ініціативу благодійної фундації всесвітньо відомої письменниці, авторки «Гаррі Потера» Джоан Роулінг реформувати інтернатні заклади, в яких живуть діти з неблагополучних сімей. У жовтні 2017-го представники БО «Lumos», Уповноважений Президента з прав дитини та голова Житомирської ОДА Ігор Гундич підписали меморандум про співпрацю.

Станом на березень 2019 року з 2600 дітей, які перебувають в інтернатних закладах області, лише 160 не мають батьків та опікунів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: розпорядження інтернат  
Матеріали по темі