Політика

​У Житомирській області в день виборів громадський порядок забезпечуватимуть майже 2200 правоохоронців та 350 «дружинників»

29 March 2019, 15:28

Яким буде день виборів та якими будуть основні завдання спостерігачів громадянської мережі ОПОРА у Житомирі – про це говорили під час прес-конференції 29 березня. За словами координатора ОПОРИ в Житомирській області Тараса Чмута, одним із найважливіших завдань спостерігачів, окрім виявлень порушень, є паралельний підрахунок голосів.

«Ключова задача і ключове, що ми будемо робити в день виборів - це паралельний підрахунок голосів. На всіх кампаніях з 2010 року громадянська мережа ОПОРА проводить паралельний підрахунок голосів в межах статистичної вибірки по Україні. 1500 спостерігачів мають опрацювати три мільйони бюлетенів. Для прикладу, екзитпол має опрацювати всього 16500 респондентів і ключова відмінність - це те, що ми будемо працювати із документами, а саме з фактичними цифрами з протоколів. У той час, як екзитполи працюють із виборцями, які проголосували і повідомляють тому, хто запитує, результати. При цьому ми розуміємо, що виборець не завжди хоче з тої чи іншої причини публічно розголошувати, за кого він проголосував. Ключове завдання ППГ - це підтвердити результати виборів. Тобто, в понеділок в обід громадянська мережа ОПОРА матиме попередні результати виборів, а також, я сподіваюсь, якщо все буде добре, повідомить, хто з кандидатів пройшов в другий тур, або що вибори відбулись в один тур. Також функція ППГ - це зменшення застосування порушень в день виборів. Тому що 1500 спостерігачів - це досить немало, вони фіксують різноманітні інциденти і при цьому максимально співпрацюють з комісіями, щоб усувати їх на місці. А якщо цього не відбувається, то повідомляють правоохоронні органи», - розповів координатор громадянської мережі ОПОРА в Житомирській області.


На прес-конференції начальник ГУНП в Житомирській області Вячеслав Печененко розповів, якими силами Національна поліція забезпечуватиме громадський порядок у день голосування.

«Для забезпечення безпеки і правопорядку безпосередньо в день виборів і зараз, коли особовий склад прийняв під охорону виборчі дільниці та округи, буде виділено 2 168 працівників поліції і 150 чоловік військовослужбовців Національної гвардії України. Це як працівники нашої поліції, так і придані сили з центрального апарату Національної поліції та вищих навчальних закладів МВС. Крім цього, у нас в кожному підрозділі будуть знаходитись Сили спеціального призначення, які будуть реагувати на ті чи інші можливі загрози, які можуть відбутись під час проведення виборів. Також будуть чергувати 4 групи вибухотехніків, які також будуть виїжджати на ті чи інші повідомлення про підозрілі предмети, або якісь інші загрози, які можуть відбуватись під час проведення виборів», - каже начальник ГУНП Вячеслав Печененко.

Правоохоронці також залучатимуть до забезпечення громадського порядку так званих «дружинників» - представників громадських організацій, які допомагатимуть поліції у день виборів. На запитання, які права та повноваження матимуть ці «дружинники», начальник поліції відповів: виявляти порушення, припиняти їх та невідкладно повідомляти поліцію.

«Під час виборів на території області для допомоги поліції будуть залучені громадські організації та громадські формування. Усього їх буде майже 350 чоловік на території нашої області, які будуть допомагати поліції охороняти громадський порядок. У них буде форма, скажімо так, приблизна до військової, щоб було видно, що вони відрізняються від звичайних громадян. Вони як звичайні громадяни мають право заходити на виборчу дільницю і це - не є порушення. Це якщо працівник поліції буде знаходитись на дільниці - це вже є порушення. А громадські формування, вони як звичайні громадяни можуть там знаходитись, але все одно вони обмежені в тих чи інших правах по забезпеченню безпеки. Вони, в першу чергу, можуть припинити те чи інше порушення і негайно повідомити працівника поліції», - каже начальник ГУНП Вячеслав Печененко.

Нагадаємо, СБУ закликає жителів Житомирської області бути пильними та повідомляти на «гарячі лінії» про порушення на виборах.
Як повідомляв Житомир.info, 29 березня у Житомирі члени ДВК під охороною поліції отримували бюлетені для голосування на виборах президента.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вибори ОПОРА поліція Печененко  
Матеріали по темі