Політика

Довірені особи двох кандидатів поскаржилися Житомирській ОВК на Гундича та Сухомлина

31 March 2019, 17:54

Довірені особи двох кандидатів у президенти подали скарги до окружної виборчої комісії округу №62 (Житомир), які стосуються мера Сергія Сухомлина та голови облдержадміністрації Ігоря Гундича.

Довірені особи по округу №62 Наталія Леонченко (від кандидата Юрія Бойка) та Анжеліка Лабунська (від кандидата Юлії Тимошенко) скаржаться на фото з бюлетенями, які посадовці виклали у соцмережах, чим порушили вимоги ст.7 Закону України «Про вибори Президента України».

Стаття 7. Таємне голосування

1. Голосування на виборах Президента України є таємним: контроль за волевиявленням виборців забороняється. Фотографування, відеофіксація в будь-який спосіб результатів волевиявлення виборців в кабіні для таємного голосування, а також демонстрація виборцем результатів волевиявлення у приміщенні для голосування забороняються і є порушенням таємниці голосування.

Членам виборчих комісій, іншим особам забороняється вчиняти будь-які дії чи розголошувати відомості, які дають можливість встановити зміст волевиявлення конкретного виборця.

У заявах наголошується, що юридичні наслідки таких дій визначені ст.159 Кримінального кодексу України.

Умисне порушення таємниці голосування під час проведення виборів або референдуму, що виявилося у розголошенні змісту волевиявлення громадянина, який взяв участь у виборах або референдумі, карається штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

ОВК повернула скаргу Наталії Леонченко без розгляду, бо недотримані форма та зміст скарги, які визначені законом про вибори президента, а на доданих до скарги фотографіях «не видно в якій графі і за кого проставлене волевиявлення даних осіб», тому скаржник має доповнити свої доводи відповідними доказами.






Нагадаємо, вранці 31 березня голова ОДА Ігор Гундич та мер Житомира Сергій Сухомлин виклали фото з виборчих дільниць з розгорнутими бюлетенями біля скриньок. На брифінгу начальник головного управління Нацполіції в Житомирській області Вячеслав Печененко повідомив, що поліція вже перевіряє інформацію про знімки в соцмережах чиновників з розгорнутими бюлетенями. Після цього мер Житомира та голова ОДА видалили з соцмереж фото з бюлетенями біля скриньок для голосування, але згодом Ігор Гундич повернув своє фото.

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирській області 31 березня станом на 12 годину поліція зафіксувала 13 можливих порушень при голосуванні на дільницях. Станом на 14.00 поліція Житомирщини зареєструвала 37 повідомлень про можливі порушення виборчого законодавства. На 16.00 було зафіксовано 44 порушення виборчого законодавства.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вибори ОВК  
Матеріали по темі