Політика

​ОПОРА: У Житомирській області вибори пройшли з порушеннями, але без фальсифікацій

1 April 2019, 13:29

У день голосування спостерігачі ОПОРИ в Житомирській області масово фіксували інциденти з ознаками порушення виборчого законодавства, однак втручань у виборчий процес з метою зриву виборів чи фальсифікації не зафіксовано.

Про це журналістам розповіли координатор Громадянської мережі ОПОРА в Житомирській області Тарас Чмут і начальник Головного управління Нацполіції в області Вячеслав Печененко на прес-конференції 1 квітня.

За словами Тараса Чмута, всього в день голосування, 31 березня, зафіксовано понад 60 повідомлень про такі інциденти, як видача бюлетеня без паспорта, нестача кабінок та скриньок для голосування, порушення таємниці голосування, ймовірна підробка виборчої документації.

«Були виявлені спроби голосування за посвідченнями – пенсійним та водійським, з закордонним паспортом та довіреністю на авто. У 67 виборчому окрузі (Чуднів) бюлетені рахував «журналіст» з тимчасовим посвідченням. Порушення припинено після втручання представника ОПОРИ», - розповів Тарас Чмут.

Він також розповів, що некомпетентність членів деяких ДВК стала причиною затягування із прийомом бюлетенів на тій же 67-й ОВК, оскільки система повертала протоколи, в яких були виявлені мінімальні обрахунки (в 1-2 голос).

«У ОВК №67 під ранок біля будівлі, в якій знаходиться комісія, утворилась велика черга членів ДВК, які ніч провели на вулиці, невдоволені скандували «Ганьба!» і вимагали пришвидшити процес прийому виборчої документації», - пояснив координатор ОПОРИ. Також він оприлюднив результати паралельного підрахунку голосів, який вели спостерігачі ОПОРИ, за якими у другий тур виходять Володимир Зеленський та Петро Порошенко з показниками 30,1% та 15,7% при похибці 0,7%.

«Результати паралельних підрахунків підтверджують дані ЦВК, яка на даний час опрацювала вже 70% бюлетенів, і можуть свідчити про відсутність фальсифікацій та втручання у виборчий процес з метою зриву виборів», - констатував Тарас Чмут.

За даними начальника ГУНП Вячеслава Печененка, станом на 11 годину в поліції зафіксовано 73 повідомлення про можливі порушення під час процесу голосування, найбільше – за фактами голосування без паспорта, фотографування бюлетенів, ведення агітації в день голосування. Кількість кримінальних проваджень (одне за заявою «Батьківщини» про підкуп виборців, інше – фотографування житомирських мера і губернатора з бюлетенями) не змінилася.

Щодо порушення таємниці голосування посадовцями Вячеслав Печененко сказав, що розпочата ретельна експертиза з метою визначення ступеню їхньої провини.

«Слідство покаже. Факт або підтвердиться, тому що там буде проводитись розслідування… Наприклад, попередньо в губернатора замальована та ділянка, де ставилася відмітка, у мера бюлетень трохи зігнутий. Це вже буде слідство доводити, чи є провина, і який ступінь цієї провини», - сказав начальник ГУНП.

Нагадаємо, вранці 31 березня мер Житомира Сергій Сухомлин та голова ОДА Ігор Гундич сфотографувалися з бюлетенями на виборчих дільницях, та вже за кілька годин видалили ці світлини з соцмережі.

Як повідомляв Житомир.info, 31 березня в Житомирській області завершилися вибори президента України, найактивніше проголосували житомиряни. Станом на вечір 31 березня поліція області зареєструвала 65 повідомлень про можливі порушення виборчого законодавства. Адмінпротокол за статтею «Дрібне хуліганство» оформлено відносно 46-річного житомирянина, який пошкодив листівки-програми кандидатів у президенти. Під час нічного підрахунку голосів у Житомирі 1 квітня член комісії накинувся на 24-річну лейтенанта поліції через зауваження.

Житомир.info
Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ОПОРА порушення вибори  
Матеріали по темі