Події

​Поліція відкрила кримінальне провадження за фактом порушення житомирськими чиновниками таємниці голосування

31 March 2019, 22:01

Станом на 20.00 усі територіальні виборчі дільниці припинили процес голосування виборців. Поліцією зареєстровано 63 повідомлення про ймовірні правопорушення під час процесу волевиявлення жителів регіону.

Про це о 20.40 31 березня повідомила прес-служба ГУНП в Житомирській області.

За даними поліції, найбільше повідомлень упродовж дня волевиявлення надійшло з дільниць у містах Житомирі - 17 та Бердичеві - 12.

Серед інформацій, зареєстрованих правоохоронцями, найбільша кількість повідомлень стосується:

- відсутності прізвищ у списках – 11;
- голосування без паспорта – 10;
- фотографування бюлетенів – 10;
- ведення агітації у день виборів - 5;
- наявність у Реєстрі виборців відомостей про померлих людей – 3;
- пошкодження бюлетенів – 2;
- пошкодження програм кандидатів у Президенти – 1;
- спроба винести бюлетень – 1;
- підвезення виборців – 1;
- підкуп виборців – 1;
- іншого – 18 (завчасне голосування, непрозора скринька, неправильне зберігання бюлетенів, нестача скриньок і кабінок).

Усі повідомлення відповідним чином зареєстровані та за вказаними фактами поліцією здійснюються перевірки.

За результатами перевірки однієї з подій у м. Житомирі поліцейські склали адміністративний протокол за ст.173 (Дрібне хуліганство) КУпАП відносно 46-річного житомирянина, який, перебуваючи на виборчій дільниці, з хуліганських причин пошкодив інформаційні плакати кандидатів у Президенти України, розміщені на стіні будівлі.

«Також поліцією розпочато 2 кримінальних провадження за повідомленнями про підкуп виборців (ст. 160 ККУ) і порушення таємниці голосування (ст. 159 ККУ). Проводяться необхідні слідчі дії, у тому числі триває опитування як заявників, так і осіб, на яких вони посилаються», - повідомили в прес-службі ГУНП в області.

Прес-офіцер поліції Алла Ващенко у коментарі Житомир.info уточнила, що кримінальне провадження щодо порушення таємниці голосування відкрите за фактами оприлюднення світлин із бюлетенями посадовцями Житомирщини.

Як стало відомо Житомир.info, окружна виборча комісія №62 проголосувала за те, щоб направити до поліції скарги Наталії Леонченко та Анжеліки Лабунської – довірених осіб кандидатів Юрія Бойка та Юлії Тимошенко відповідно. Скарги стосувалися порушення законодавства про вибори, а саме оприлюднення у соцмережах світлин з бюлетенями мером Житомира Сергієм Сухомлиним та головою Житомирської ОДА Ігорем Гундичем.

«Офіційно до окружної виборчої комісії надійшло дві скарги від довірених осіб кандидатів в президенти Юлії Тимошенко і Юрія Бойка. Ці скарги стосувалися ймовірного порушення виборчого процесу губернатором Ігорем Гундичем та мером Сергієм Сухомлиним. Комісія ухвалила рішення направити ці скарги до правоохоронних органів і вони вже будуть приймати оцінку чи є там порушення виборчого законодавства», - пояснив голова ОВК №62 Сергій Ченчевий.

Нагадаємо, вранці 31 березня мер Житомира Сергій Сухомлин та голова ОДА Ігор Гундич сфотографувалися з бюлетенями на виборчих дільницях, та вже за кілька годин видалили ці світлини із соцмережі. Не дивлячись на це, Наталія Леонченко та Анжеліка Лабунська – довірені особи кандидатів Юрія Бойка та Юлії Тимошенко – подали до ОВК №62 скарги про порушення вимог ст. 7 Закону України «Про вибори Президента України» щодо порушення таємниці голосування мером Житомира Сергієм Сухомлиним та головою ОДА Ігорем Гундичем.

Як повідомляв Житомир.info, під час брифінгу о 12.00 31 березня начальник ГУНП в області Вячеслав Печененко розповів про голосування за померлу людину у Малинському районі, про порваний бюлетень у Коростишеві та про інші порушення. Станом на 16.00 поліція зафіксувала 44 можливі порушення виборчого законодавства.

За інформацією прес-офіцера ГУ Нацполіції в Житомирській області Алли Ващенко, станом на 17.30 поліцією зафіксовано 53 повідомлення про порушення під час голосування, складено один адмініпротокол за дрібне хуліганство на дільниці у Житомирі. Крім того, розпочато кримінальне провадження за повідомленням про підкуп виборців у Житомирській області.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вибори кримінальне провадження голосування порушення Сухомлин Гундич  
Матеріали по темі