Влада

Верховна Рада збільшила штрафи за незаконну порубку дерев та внесла зміни до відповідної статті Кримінального кодексу

25 April 2019, 15:50

Верховна Рада на ранковому засіданні 25 квітня прийняла закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів».

Про це повідомляє парламентський сайт.

«Законом передбачається внесення змін до статті 246 та 201-1 Кримінального кодексу України. Також пропонується збільшити розміри штрафів, передбачених статтями 64, 65, 65-1, 66 Кодексу України про адміністративні правопорушення, аби ліквідувати диспропорцію між адміністративним і кримінальним покаранням даного виду злочину», - йдеться у повідомленні.

За законопроект проголосував 241 народний депутат, з житомирських нардепів-мажоритарників посилення відповідальності за незаконну порубку лісів підтримали лише двоє – Олександр Ревега (фракція БПП) та Віктор Развадовський (група «Партія "Відродження"»), інші четверо (Арешонков, Дзюблик, Литвин, Розенблат) не голосували.

«Доцільно внести відповідні зміни до статті 246 Кримінального кодексу України, уточнивши п. 4 ст. 246, оскільки встановлення зависокого грошового еквіваленту істотної шкоди значною мірою «зв'язало руки» правоохоронним органам і судам в покаранні такого суспільно небезпечного злочину, як незаконна порубка лісу. Крім того, аналогічної корекції потребує примітка до статті 201-1 Кримінального кодексу України (контрабанда лісу-кругляка). Незважаючи на суттєві економічні та фіскальні результати дії мораторію на експорт лісу-кругляка, й досі залишається не вирішеним питання безконтрольних варварських рубок українських лісів. Вказаною приміткою передбачено, що у цій статті шкодою у великому розмірі вважається така шкода, яка у тисячу і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян. А шкодою в особливо великому розмірі вважається така шкода, яка у дві тисячі і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян. Також доцільно посилити адміністративну відповідальність за правопорушення у цій сфері, оскільки застосовувані нині низькі розміри штрафів негативно впливають на запобігання таких правопорушень у майбутньому. Ефективним механізмом боротьби з незаконними порубками має стати збільшення розмірів штрафів, передбачених статтями 64, 65, 65-1, 66 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Їх пропонується збільшити вдвічі, аби ліквідувати диспропорцію між порубками лісу як адміністративним та кримінальним проступком», - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Зміни, які ухвалила Верховна Рада:

Нагадаємо, в січні 2019 року прокуратура повідомила, що за незаконну порубку дубів у лісосмузі в Чуднівському районі засудили трьох осіб: вироком Баранівського районного суду усіх трьох визнали винними у скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 246 КК України, двом з них призначено покарання у виді обмеження волі строком на 2 роки, із звільненням від відбування основного покарання з іспитовим строком 1 рік, а іншому співучаснику – покарання у виді обмеження волі строком на 3 роки з іспитовим строком 2 роки. засудили до обмеження волі з іспитовим терміном.

Як повідомляв Житомир.info, нова екоінспекція Поліського округу разом з поліцією влаштовувала у Житомирській області «облави» на машини з деревиною.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВРУ закон ліс вирубка  
Матеріали по темі