Суспільство

Як у Житомирській області карають школярів та їхніх батьків за булінг

7 May 2019, 11:13

В Україні з 19 січня 2019 року вступив у дію закон про протидію булінгу, який передбачає покарання у вигляді штрафу або громадських робіт за моральне та фізичне насильство.

За інформацією ювенальної поліції Житомирської області, за І квартал поточного року було складено 7 протоколів про булінг: два на дітей і 5 – на їхніх батьків.

Станом на 7 травня 2019 року в Єдиному державному реєстрі судових рішень є чотири постанови районних судів Житомирської області у справах, пов’язаних з булінгом: дві – по статті 173-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення (Булінг (цькування) учасника освітнього процесу) та дві по статті 184 КУаАП (Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов'язків щодо виховання дітей).

27 березня Брусилівський районний суд розглядав справу стосовно учениці ЗОШ села Хомутець Брусилівського району. Нагадаємо, 18 березня суд постановив повернути адміністративні матеріали начальнику Брусилівського відділення поліції для належного оформлення. Зазначається, що 20.02.2019 року, 21.02.2019 року близько 10:00 години, а також протягом вересня 2018 року по лютий 2019 року школярка вчинила булінг (цькування) психологічного характеру відносно однокласниці, що виразилось у підбурюванні однокласників проти неї, обзиванням образливою кличкою, висловлюванні погроз, внаслідок чого могла бути заподіяна шкода психічному здоров'ю потерпілої.

Суд постановив накласти на обвинувачену за ст. 173-4 ч. 2 КУпАП адміністративне стягнення у вигляді штрафу у розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 1700 гривень. Постанову суду не оскаржували і вона набрала законної сили 4 квітня 2019 року.

4 квітня Брусилівський райсуд розглядав справу стосовно дитини, яка перебуває у прийомній сім’ї. До суду надійшли матеріали стосовно жінки, яка 26.02.2019 року та 27.02.2019 року близько 11 години ухилялась від виконання передбачених законодавством обов'язків щодо забезпечення належних умов виховання дитини, яка перебуває у прийомній сім'ї, бо дитина вчинила психологічний булінг відносно однокласниці, грубила вчителям, пропускає уроки та провокує конфліктну ситуацію. Суд визнав, що жінка своїми діями порушила ст.12 закону «Про охорону дитинства», тим самим вчинила адміністративне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 184 КУпАП. Покарання – адміністративне стягнення у вигляді попередження та сплата судового збору в розмірі 384 гривень 20 копійок.

Постанову не оскаржували і вона набрала законної сили 16 квітня 2019 року.

15 квітня Чуднівський районний суд розглядав справу за матеріалами, які надійшли з Чуднівського відділення поліції Бердичівського відділу поліції ГУНП в Житомирській області про притягнення до адміністративної відповідальності за ч.3 ст.173-4 КУпАП, громадянки, неповнолітній син якої 13.03.2019 близько 15:00 год. в м. Чуднів по вулиці Соборна, 1, вчинив відносно малолітнього булінг, тобто діяння учасників освітнього процесу, які полягають у фізичному насильстві, внаслідок чого була заподіяна шкода психічному здоров’ю потерпілому.

Покарання – громадські роботи на строк 20 годин та сплата судового збору в розмірі 384,20 грн.

24 квітня Брусилівський районний суд розглянув справу стосовно громадянки, донька якої вчинила в школі психологічний булінг відносно своєї однокласниці, грубить вчителям, запізнюється на уроки та не виконує домашні завдання.

За ухиляння від виконання передбачених законодавством обов'язків щодо забезпечення належних умов виховання та навчання своєї неповнолітньої дочки суд призначити адміністративне стягнення у вигляді попередження та стягнення в дохід держави судовий збір у розмірі 384 гривні 20 копійок.

Як повідомляв Житомир.info, у школах Житомира з січня 2019 року мали з’явитися шкільні офіцери поліції та новий предмет «Школа і поліція».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: булінг суд школа  
Матеріали по темі