Суспільство

Малинський кар’єр: робочі місця і європейські зарплати

10 May 2019, 18:00

За взаємною довірою і взаємною допомогою зроблені великі справи і великі відкриття. Цей вислів приписують легендарному Гомеру.

Такої ж думки дотримуються і у компанії «БМ Граніт-У», яка готова йти на компроміси з малинською громадою. Нагадаємо, ТОВ «БМ Граніт-У» – підприємство, яке на законних підставах орендує на території Малинського району Житомирської області ділянку землі для видобутку гранітів, проти його діяльності місцеві жителі вийшли з протестом, аби не дозволити відновлення роботи кар’єру.

Успіху можна досягти, якщо шукати взаємну вигоду, зауважує керівництво ТОВ «БМ Граніт-У»: «Лише шляхом конструктивного діалогу на принципах партнерства і взаємоповаги можна знайти варіант співпраці, вигідний для усіх».

Мотиви протестувальників

З одного боку, те, що люди у Малині вийшли на протест проти відновлення видобутку щебеню з такого дорогого їм «озера», – схвально. Тим вони продемонстрували свою небайдужість та любов до малої батьківщини і активну громадську позицію.

Однак значну частину з них на протест змусили вийти «міфи» про роботу гірничого підприємства. Умовно протестувальників можна розділити на чотири групи:

• Ті, хто вважають кар’єр зоною відпочинку (про об’єктивні причини того , чому такий промисловий об’єкт, як затоплений кар’єр, не може бути місцем дозвілля, йшлося у попередній статті).

• Ті, хто переймаються, що підприємство буде порушувати санітарно-захисні зони, встановлені законом (санітарно-захисна зона — територія навколо потенційно небезпечного підприємства, в межах якої заборонено проживання населення та ведення господарської діяльності).

У «БМ Граніт-У» заспокоюють стосовно цього та спростовують побоювання.

«Нам відомо, що серед малинчан є ті, які переконані, що підприємство, коли почне працювати, чинитиме вплив на житлові будинки, які знаходяться на прилеглій території. Спочатку, щоб поставити усі крапки над «і» в цьому питанні, поясню ще один момент: ми вирішили повернутися в недалеку історію та звернулися з запитом до відповідних органів, аби проаналізувати містобудівну документацію. Документи підтверджують, що будинки довкола території, про яку йде мова, зводилися здебільшого вже після того, як тут було організовано виробниче підприємство. Як правило, вони будувалися також без проектів та затвердження відповідної містобудівної документації. І тут виникає питання: хто саме порушує санітарно-захисні зони – підприємство чи той, хто видавав дозвіл на зведення будинків поруч з ним, або той, хто зводив будинки без отримання дозволів і погоджень? До прикладу, у минулому відомче житло, як правило, зводилося в безпосередній близькості до території виробничих підприємств, скажімо, поруч кар’єрів чи гірничо-збагачувальних комбінатів могли будуватися гуртожитки. Потім це відомче житло приватизовувалося, і на сьогодні склалась ситуація, коли приватне житло збудоване в санітарних зонах виробничих підприємств. А підприємства працюючі, часто містоутворюючі. І все одно вдається дійти до компромісу, адже люди розуміють що така ситуація вже склалась, кожен з учасників є її заручником, часто не з власної волі, і з неї слід достойно виходити. Однак у нас ситуація значно простіша: у нашому випадку мінімальна відстань від приватної забудови до забою кар’єру – 510 метрів. Я стверджую, і це підтверджують спеціалісти відповідних державних інститутів, а також незалежні спеціалісти, які займаються проведенням вибухових робіт, що 510 метрів – це більш ніж прийнятна відстань між житловим об’єктом і нашим виробничим підприємством. Запевняю, що проведення робіт, які є небезпечними для оточуючих, на сьогодні в Україні неможливе, за це дуже суворо карають компетентні органи. Ніхто не реалізовує такі масштабні інвестиційні проекти, коли існують ризики можливого порушення законодавства», – пояснює технічний директор компанії Віталій Гайдук.

Під час робіт на кар’єрі підприємство використовуватиме найсучасніші технології, що убезпечить навколишнє середовище від шуму і пилу.

«Про те, що будуть летіти камені, і мова не йде. Технологія проведення вибухових робіт і самі вибухові матеріали за 20 років змінилися принципово. Зараз це направлений вибух, і гірнича маса спрямовується у чітко визначеному напрямку. Точність цих робіт суворо прорахована, а їх виконання врегульоване законодавством. Тому для довколишніх будівель не буде існувати навіть найменшої загрози, а для їх мешканців – незручності», – запевняє Віталій Гайдук.

Він також зауважує, що проект «БМ Граніт-У» для України унікальний і не має аналогів.

«Ми першими завозимо в Україну обладнання такого типу – найсучасніше дробарне обладнання виробництва фінської компанії METSO, що є лідером виробництва устаткування для гірничо-добувної промисловості. Це сучасні мобільні комплекси, виробнича лінія буде знаходитися лише на «підошві» кар’єру – на глибині 30 метрів по відношенню до його поверхні, і це дає змогу мінімізувати вплив пилових та інших забруднюючих факторів. Сучасна навантажувальна техніка HITACHI, японського лідера світового ринку важкого машинобудування – все це запорука того, що ми створюємо справді зразкове інноваційне підприємство, а також сучасні, комфортні та безпечні робочі місця», – розповідає представник підприємства.

• Ті, хто вважають, що «озеро» цінне як музей.

У «БМ Граніт-У» цінують прагнення створити такий незвичайний культурний простір, але зазначають, що жодних законних підстав для функціонування «музею» у затопленому кар’єрі не існує.

«Зрозуміло, що, аби створити будь-який музей, необхідно пройти відповідні процедури, чітко регламентовані законодавством. Жоден з нас не може прийти додому до сусіда, принести, хай навіть найпрекрасніші, витвори мистецтва, поставити їх і назвати це музеєм, та ще й вимагати від громади цей «музей» охороняти. Так і тут. Є територія, яка знаходиться в оренді у приватної юридичної особи, отримана законно, є спеціальний дозвіл на право розробки надр, є цільове призначення цієї земельної ділянки, і вона має використовуватися чітко за цим призначенням», – обґрунтовує юрист компанії Олександр Шевчук

• Ті, що протестують без аргументів.

«Існує остання група активістів, які принципово проти без жодних аргументів. Вони стверджують, мовляв, ви тут працювати не будете – і крапка. Це наштовхує на думку, що протестують ці люди не тому, що їм болить питання довкілля, а, можливо, і не з власної ініціативи», – каже Олександр Шевчук. Однак, наголошує він, завжди можна знайти спільну мову та порозуміння, проте лише з тими, хто готовий не лише говорити, а і чути, та реально зацікавлений у всебічному розвитку регіону.

Інвестиції, робочі місця, соціальне партнерство

Мета «БМ Граніт-У» – не лише власне процвітання. Не може бути благополучним підприємство, коли довкола нього руїни. Діяльність кар’єру – це великі інвестиції, робочі місця з європейським рівнем заробітної плати та реалізація соціальних проектів.

Для місцевого населення підприємство надасть кілька десятків робочих місць з рівнем зарплати, за ради якого тисячі людей сьогодні полишають рідні домівки та сім’ї й вирушають за кордон.

До слова, проблема безробіття актуальна для Малина та району, як, власне, і для всіє області і країни в цілому. В економічній доповіді «Про соціально-економічне становище Житомирської області», опублікованій на сайті головного управління статистики у Житомирській області, зазначено, що у Малинській міській філії обласного центру зайнятості станом на кінець березня 2019 року було зареєстровано 414 безробітних осіб, причому кількість вакансій була вчетверо меншою – 106, тобто на одне робоче місце – 4 претенденти.

Діяльність підприємства – це поповнення місцевої казни: податок на доходи фізичних осіб, плата за користування надрами, акцизи з пального. А це кошти, які можуть і повинні бути використані на навчальні заклади, освітлення вулиць, ремонт доріг та інші соціальні або інфраструктурні проекти. Окрім того, це і податки до держбюджету.

«На зустрічах я казав: «Люди, якщо вам немає де відпочивати, давайте порадимось і визначимо місце, де разом облаштуємо достойну зону дозвілля. Ми допоможемо почистити русло річки, встановити альтанки, лавки, барбекю – так, як це робиться у всьому світі. Як і кожній людині, що має почуття власної гідності, мені набагато приємніше домовлятися і робити добрі справи, а не чванитися», – каже Олександр Шевчук і наголошує: підприємство охоче підтримає соціальні ініціативи, спрямовані на благо громади.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі