Суспільство

Які документи потрібні для поїздки за кордон на автомобілі: поради сервісного центру МВС в Житомирській області

29 May 2019, 11:28

За кілька днів – літо, а це значить, що офіційно розпочинається гаряча пора відпусток. Якщо ви наважилися подорожувати за кордон власним транспортом – радимо скористатися кількома порадами: ретельно підготувати автівку до тривалої поїздки, правильно спланувати автомобільний тур і подбати про всі необхідні документи.

Про це інформує регіональний сервісний центр МВС у Житомирській області.

«Що стосується саме автоподорожі, то до необхідних документів належать: документ, що підтверджує особу; договір обов’язкового страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів; свідоцтво про реєстрацію авто і посвідчення водія. До вашої уваги – відповіді на найпоширеніші питання автовласників», - йдеться у повідомленні.

Яке водійське посвідчення потрібне для поїздки за кордон на власному авто?

У першу чергу це залежить від того, до якої країни ви збираєтеся подорожувати. Згідно з Віденською Конвенцією про дорожній рух 1968 року українське національне посвідчення водія визнається майже у всіх країнах світу. Але зауважте, що таке посвідчення повинне відповідати вимогам, встановленим цією конвенцією: мати строк дії (не бути безстроковим), а всі дані, які внесено до посвідчення водія, повинні дублюватись транслітерацією латинськими літерами.

Разом з тим відповідно до Женевської Конвенції про дорожній рух 1949 року в 63 країнах світу можна керувати авто виключно за наявності міжнародного посвідчення водія. Це країни обох Америк, Азії, Африки, а також Австралія, Індія і 4 країни Євросоюзу.

Що таке міжнародне посвідчення водія?

Міжнародне посвідчення водія – це посвідчення, яке надає його власнику право на водіння автомобіля у країнах, що визнають такі посвідчення. Посвідчення вважається дійсним тільки при наявності національного посвідчення водія.

Де і як отримати міжнародне посвідчення водія?

Міжнародні посвідчення видаються у будь-якому територіальному сервісному центрі МВС Житомирської області на підставі українського національного посвідчення водія.

Необхідний перелік документів:

• оригінал національного водійського посвідчення;

• паспорт громадянина України (у разі надання ID-картки без наявних у безконтактному електронному носії відомостей про реєстрацію місця проживання разом надається довідка про реєстрацію місця проживання особи);

• паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

• фотокартка розміром 3,5х4,5 см на матовому папері.

Оформлення та видача міжнародного посвідчення водія здійснюються у строк до п’яти робочих днів з дня подання необхідних документів, однак, зазвичай, міжнародне посвідчення водія видається під час обслуговування, в день звернення до ТСЦ МВС.

Термін дії міжнародного водійського посвідчення – 3 роки, але не більше строку дії національного посвідчення водія. Зауважуємо, що перескладати іспити для отримання документу не потрібно.

Що може завадити отримати міжнародне посвідчення водія?

Власникам безстрокових посвідчень водія – старих «книжечкок» радянських часів або ламінованих – для виїзду на автомобілі за кордон необхідно їх обміняти на пластикові в будь-якому сервісному центрі МВС України.

Адміністратори нададуть цю послугу протягом години. Для цього не потрібно складати іспит, однак наявність відповідної медичної довідки – обов’язково.

Інформація про перелік документів саме для вашої поїздки – онлайн у два кліки

Завдяки зручному онлайн-сервісу за ЦИМ посиланням можна детальніше дізнатися, які документи необхідні саме для вашої поїздки автомобілем за кордон. Для цього із запропонованого списку потрібно обрати країну, до якої плануєте подорожувати. Далі – один з варіантів, чи є ви власником транспортного, чи ні. Відповідно до вказаних параметрів з’явиться перелік необхідних для подорожі документів.

Сервіс автоматично розділяє країни на ті, що визнають українське національне посвідчення водія, та ті, де додатково потрібно мати з собою міжнародне водійське посвідчення.

Слід зазначити, що керувати транспортними засобами за наявності міжнародного посвідчення водія дозволяється лише за кордоном. В Україні громадяни, які постійно живуть на її території, збираючись в дорогу, повинні мати національне посвідчення. Також автолюбителям варто пам’ятати: номерні знаки, виготовлені на індивідуальне замовлення, дійсні лише на території України. За кордон необхідно виїжджати на транспортному засобі виключно з державними номерними знаками.

З метою економії часу перед візитом до територіального сервісного центру МВС радимо зазирнути в Електронний кабінет водія, де можна не лише побачити всю актуальну інформацію про своє авто та водійські посвідчення, а й записатися в електронну чергу онлайн на зручний для вас час.

Отримати додаткову консультацію щодо цього та інших питань можна за номером (0412) 41-93-26 або запитати на офіційній сторінці Facebook Регіонального сервісного центру МВС в Житомирській області.

Як повідомляв Житомир.info, з 1 липня 2019 року оформлення біометричних паспортів стане дорожчим.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: подорож сервісний центр МВС  
Матеріали по темі