Економіка

Наступного року КП «Житомирводоканал» хоче збільшити тариф для населення на 82%

3 June 2019, 11:33

Комунальне підприємство «Житомирводоканал» хоче в 2020 році змінити діючі тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення, загальне підвищення становитиме 82%.

Про це повідомляє сайт комунального підприємства.

«На виконання постанови НКРЕКП від 30.06.2017 року №866 «Про затвердження Порядку проведення відкритого обговорення проектів рішень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг», КП «Житомирводоканал» інформує про намір здійснити у 2020 році зміну діючих тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення в наступних розмірах: централізоване водопостачання – 15,35 грн/м³ з ПДВ; централізоване водовідведення – 17,11 грн/м³ з ПДВ», - йдеться у повідомленні.

Водоканал обґрунтовує підвищення тим, що діючі на сьогодні тарифи у розмірах 6,99 грн на централізоване водопостачання та 7,88 грн на централізоване водовідведення за 1 м³ (без ПДВ), які застосовуються з 01.03.2019 р., не покривають витрати підприємства.

«З часу встановлення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення відбулося/очікується зростання складових витрат вартості послуг, а саме: на оплату електричної енергії, придбання реагентів та паливно-мастильних матеріалів, оплату праці та збільшенням видатків на сплату податків, зборів та інших витрат, передбачених Порядком формування тарифів. Крім того, у 2020 році КП «Житомирводоканал» продовжує сплату основної суми субкредиту в рамках спільного з Міжнародним банком реконструкції та розвитку проекту «Розвиток міської інфраструктури-2», очікувана сума до сплати у 2020 році становить 64,6 млн грн, що збільшує рівень тарифу на 16%. Фактичний рівень відшкодування економічно обґрунтованих витрат підприємства діючими тарифами за І квартал 2019 року склав: - централізоване водопостачання – 74,4%; - централізоване водовідведення – 84,7%. Метою зміни тарифів є приведення їх до економічно обґрунтованого рівня», - наголошують у водоканалі.

Плановані тарифи на централізоване водопостачання – зростуть на 83% (діючий тариф 8,388 грн/м³ з врахуванням податку на додану вартість); централізоване водовідведення – зростуть на 81% (діючий тариф 9,456 грн/м³ з врахуванням податку на додану вартість). Загальний відсоток росту складе 82%.

На сайті також оприлюднений протокол відкритого обговорення щодо підвищення тарифів, де зазначається, що водоканал з 18 по 28 травня приймав пропозиції та зауваження щодо своїх намірів, але жодних не надійшло.

Скріншот з протоколу відкритого обговорення щодо необхідності зміни діючих тарифів

Присутні на обговоренні представники КП та міської влади підтримали необхідність підвищення у 2020 році тарифів на водопостачання та водовідведення.

Нагадаємо, коментуючи заміну 10 км магістральних водогонів, директор КП «Житомирводоканал» Андрій Нікітін зауважував, що до 2033 року тариф буде підніматися, але потім поступово він буде знижуватись, і після 2033 року має бути меншим, ніж на сьогодні.

Як повідомляв Житомир.info, з 1 березня 2019 житомиряни платять за воду за новими тарифами, які на 9% більші від попередніх. Основними чинниками зміни тарифів у водоканалі називали зростання ціни на електроенергію та реагенти.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: водоканал тариф  
Матеріали по темі