Здоров'я

За тиждень у Житомирі на кір захворіли четверо немовлят

3 June 2019, 13:00

За інформацією Міністерства охорони здоров’я України, рівень захворюваності на кір в Україні продовжує зростати. Тож МОЗ разом з Центром громадського здоров’я проводять наради з представниками усіх областей щодо організації додаткових заходів з імунізації для подолання спалаху кору.

Невтішною ситуація з кором лишається і у Житомирі та області. Лише упродовж останнього тижня на цю інфекційну хворобу в області занедужала 61 особа.

Про це 3 червня Житомир.info повідомила заввідділом епіднагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» Тетяна Лутай.

З її слів, за статистикою, кір – аж ніяк не дитяча інфекція, як прийнято вважати: 50% хворих – дорослі.

«Епідеміологічна ситуація щодо кору нас досі хвилює. За минулий тиждень (станом на 30 травня) в області зареєстровано 61 випадок. А усього з початку року зафіксовано 1626 випадків: 813 серед дітей, стільки ж – серед дорослих: 50% на 50%. Серед хворих 1210 осіб (74%) не щеплені або дані щодо їх вакцинації відсутні. Як бачимо, питання вакцинації лишається актуальним. Загалом з початку року зафіксовано 14 спалахів, здебільшого траплялися вони в організованих дитячих колективах», – розповіла Тетяна Лутай. Вона також зауважила, що упродовж 2018 року в області було зареєстровано 648 випадків кору, а лише за 5 місяців 2019-го – в рази більше. Кір виявляли серед населення усіх районів області.

Заввідділом епіднагляду лабораторного центру також детальніше розповіла про епідситуацію щодо кору за останній тиждень.

«Як я вже зазначала, упродовж останнього тижня травня зареєстрували 61 випадок захворюваності. Найбільша кількість хворих була у Коростенському районі – 26, 16 випадків зафіксували у Житомирі, по 4 – в Олевському та Бердичівському районах та по одному – в інших районах області», – повідомила Тетяна Лутай.

У Житомирі серед осіб, яких інфекція підкосила протягом останнього тижня, – і великі, й малі: 8 дорослих та 8 дітей. Випадки захворюваності були виявлені у загальноосвітніх школах № 28, 6, 23, 19 (в останній хворіли дорослі).

З-поміж восьми хворих дітей половина – немовлята, зауважує Тетяна Лутай.

«Зареєстровано захворюваність серед дітей, які ще не досягли віку для проведення вакцинації, це малюки до року: двоє – 9-місячні, одна – 7-місячна та одна віком 2 місяців», – розповіла фахівець. Вона наголошує: саме така ситуація свідчить про відсутність колективного імунітету, тож дорослим, які виховують немовля, варто подбати про власні щеплення.

Усього ж за 5 місяців 2019 року в Житомирі зареєстрували 320 випадків кору: 160 серед дітей (92 випадки – в організованих дитячих колективах), 160 – серед дорослих. До слова, за цей же період в області на кір занедужали близько 100 немовлят.

Тетяна Лутай нагадала, що люди, які піклуються про себе та здоров’я оточуючих, однак не пам’ятають, чи мають щеплення, можуть здати відповідний аналіз. Він дасть інформацію про наявність або відсутність імунітету до кору.

Як повідомляв Житомир.info, станом на 4 квітня 2019 у Житомирській області (з початку року) було зареєстровано 1180 випадків захворюваності на кір.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: кір лабораторний центр Лутай  
Матеріали по темі