Влада

Віце-прем’єр вважає, що децентралізація має продовжуватися незалежно від складу майбутнього парламенту чи уряду

10 June 2019, 18:19

Сьогодні вже майже 900 об'єднаних територіальних громад вийшли на прямі бюджетні стосунки з центральною владою, це не тільки фінансовий ресурс, це можливість розбудовувати власну стратегію та імплементувати проекти.

Про це заявив віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко в інтерв'ю інформагентству «Українські новини» - інформує прес-служба віце-прем’єра..

«Головне навіть не кількість об'єднаних громад, а їхня можливість змінювати якість життя. Втілювати запропоновані нами нові стандарти в охороні здоров’я, в освіті, облаштуванні інфраструктури. Зараз ці дитсадки, школи та медзаклади чітко відповідають конкретним вимогам щодо безбар’єрності, енергоефективності, дизайну, обладнання. Це і новий стандарт в наданні адміністративних послуг, покликаний змінити усталене обличчя совкової бюрократії на молоді обличчя. Це стосується і центрів безпеки громадян та роботи рятувальників», - наголосив урядовець.

Він нагадав, що у 2014 році доходи місцевих бюджетів складали лише 68,6 млрд гривень, тоді як вже у 2018 році цей показник зріс до 234 млрд гривень. І якщо у 2014 році близько 150 міст обласного значення мали прямі відносини з центральним бюджетом, то зараз - це понад 900 громад. І всі 70% населення, яке нині проживають у містах обласного значення та в ОТГ, вже мають систему менеджменту європейського зразка. Понад 60% території країни вже вкрито об’єднаними громадами. Лише за напрямками освіти, охорони здоров'я, надання адміністративних послуг було зреалізовано 8 тисяч проектів.

«Сьогодні у нас є 1310 громад задіяних у перспективному плані об'єднання. Ще якась кількість заповнить «білі плями», які є у Закарпатській, Київській, Одеській, Харківській областях. І це завершить процес переведення країни на європейську систему менеджменту у 2020 році. Але тут потрібно напрацювати потужну законодавчу базу. На жаль, Верховна Рада ментально вже перебуває у виборчому процесі. І ті законопроекти, які є дуже важливими: «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про засади адміністративно-територіального устрою» тощо, вже зараз не набирають необхідної кількості голосів. А я точно знаю, що Верховна Рада їх підтримала б, якби працювала у звичному режимі», - зазначив Геннадій Зубко.

Щодо ризику згортання децентралізації в залежності від результатів виборів до парламенту, урядовець повідомив:

«Сьогодні наше завдання - показати маршрутну карту людям, котрі живуть у громадах. Коли українці обиратимуть того чи іншого кандидата, то пропоную, щоб люди запустили опитування кандидатів: «А що ти знаєш про децентралізацію?». Бо загалом, українці підтримують децентралізацію. Це показують усі соцопитування щодо реформи. Нам дуже важливо, щоб люди, котрі йдуть до парламенту від різних політичних сил, вболівали за децентралізацію. Зараз я бачу, що на вибори, у тому числі на мажоритарних округах, йдуть керівники органів місцевого самоврядування. Це позитивний сигнал. Зрозуміло, що не всім подобається, коли гроші передаються на місця, і коли там з'являється більше свободи. Але ще раз хотів би наголосити, що у нас у Конституції чітко прописаний стратегічний напрямок руху України до ЄС. Ми зобов'язані імплементувати директиви ЄС, Європейську хартію місцевого самоврядування, незалежно від того, який буде уряд і парламент», - підкреслив віце-прем'єр-міністр.

Як повідомляв Житомир.info, на Житомирщині створено 53 об'єднані територіальні громади, які охоплюють дві третини територій області.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: децентралізація Зубко  
Матеріали по темі