Суспільство

У Житомирській області дві сім’ї зможуть виховувати дітей з кризових родин і отримувати за це кошти, ще три проходять навчання

11 June 2019, 11:18

П’ять родин із районів Житомирської області пройшли навчання на патронатних вихователів та їх добровільних помічників, з них дві сім’ї після завершення юридичних питань зможуть тимчасово виховувати дітей, які потрапили у складні життєві обставини.

Про це 10 червня повідомила прес-служба Житомирської ОДА.

«Першими патронатними вихователями на Житомирщині можуть стати родини з Новоград-Волинського та Коростишівського районів, повідомляє обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Ці сім’ї пройшли всі етапи навчання, отримали рекомендації від тренерів, психологів і тепер можуть надавати послуги патронату над дитиною», - інформує ОДА.

У центрі наголошують, що ці родини зможуть патронувати дітей виключно зі своїх районів, адже послуга патронату над дитиною передбачає допомогу для дитини у складних життєвих обставинах, не відриваючи її від звичного соціального оточення.

«Поки батьки долатимуть певні труднощі заради збереження сім’ї, діти мають відвідувати школу, садочок, в яких навчалися», - зауважують фахівці.

У найближчому майбутньому патронатними вихователями зможуть бути ще три родини з міста Малина та Хорошівської ОТГ. Вони мають пройти співбесіди із замовниками послуг – райдержадміністраціями та ОТГ.

«Послуги патронату над дитиною оплачуються: на утримання дітей під час їхнього перебування в патронатній сім’ї виділяються кошти у розмірі двох прожиткових мінімумів на місяць на кожну дитину (з 1 липня 2019 на дітей до 6 років – 1699 грн, дітей від 6 до 18 років – 2118 грн, - ред.). Оплата праці патронатних вихователів здійснюється окремо і становить в період перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя п’ять прожиткових мінімумів (наразі це 9 605 грн). З 1 липня 2019 року ця сума буде більшою – 10 035 грн. Період, протягом якого патронатний вихователь здійснює свою діяльність, зараховується до трудового стажу», - йдеться у повідомленні.

ОДА нагадує, що патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин. Термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя не може перевищувати трьох місяців. Коли є обставини, що обґрунтовують необхідність і доцільність перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя триваліший термін, орган опіки та піклування може його продовжити, однак не більше ніж до шести місяців.

Кандидатам, що мають намір стати патронатними вихователями, необхідно звернутися до обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді для отримання додаткової інформації щодо процесу запровадження цієї послуги в громаді та подати відповідний пакет документів. Довідки за телефонами (0412) 47-09-92, (0412) 47-44-85.

«Тему дня» на Житомир.info про те, хто такі патронатні вихователі та для чого вони потрібні, дивіться тут.

Як повідомляв Житомир.info, у 2018 на обліку в службах у справах дітей РДА та міських рад Житомирської області перебували 60 дітей, що зазнали насильства в сім’ї та жорстокого поводження.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: патронат патронатна родина дитина ОДА  
Матеріали по темі