Новини компаній

​Закреп у вагітних: як боротися з проблемою безпечно

17 June 2019, 12:13

Порушення травлення - розповсюджена проблема, з якою знайома майже кожна вагітна. Однак у цікавому стані є свої особливості, як позбутися закрепів, адже слід бути обачною та обережною.

Аби дізнатися, як виправити роботу кишківника та не нашкодити здоров’ю плода, ми звернулися за порадою у Клуб Турботливих Матусь, створеним відомим швейцарським брендом Нестле.

Чому у вагітних так часто виникає закреп

Причина в тому, що ендокринна система вагітної виробляє особливі гормони, що гальмують роботу кишківника, адже головна задача організму майбутньої матусі - зберегти плід, а для цього потрібно розслабити гладку мускулатуру, якою є не лише стінки матки, а й кишечник.

Чи варто хвилюватися через часті закрепи під час вагітності

Коли настає 12 тиждень вагітності або II триместр, проблема погіршується, адже гормони вагітної пригнічують активність кишечника, а плід, що активно росте, тисне на пряму кишку.

“Закреп обов’язково слід розв’язати, особливо якщо випорожнення не було вже більше двох днів. Клізма є небажаною для вагітних, тому слід вживати інші заходи, аби не почалася інтоксикація організму,” - радять фахівці Нестле.

Як позбутися проблеми безпечно

Три складові для здорового травлення та вирішення проблеми закрепів у будь-кого, в тому числі вагіних - це активні рухи, дієта та правильний добір препаратів.

Кишківник має особливість: калові маси рухаються до виходу під дією так званої перистальтики - хвилеподібних рухів кишок, які ми в нормі не відчуваємо. Стимулювати знижену перистальтику можна масажем живота, але вагітним цього робити не можна, тому залишається єдиний вид фізичної стимуляції - рухи. Ходьба для вагітних є дуже важливою не тільки для насичення киснем під час прогулянки, а й для здорового травлення. Тому, якщо немає протипоказань, слід гуляти у повільному або середньому темпі щодня не менше півгодини.

Раціон має бути багатий на клітковину, що м’яко стимулює кишечник. Якщо ви не звикли вживати багато клітковини, у вас може бути здуття та біль, тому почати здорово харчуватися під час вагітності слід повільно, наприклад, додаючи щодня до раціону 1 овоч, багатий на фібру - 200 г капусти, 1 невеликий кабачок тощо, поступово збільшуючи порцію. Також можна додати до тарілки насіння або мелену клітковину, не більше 1 чайної ложки на день для початку.

Лікарські засоби, що дозволені вагітним - це лактулоза або проносне на основі пікосульфату натрію. Будь-які інші медикаменти, включаючи магнезію чи касторову олію, можуть викликати бурхливу реакцію організму та небажане стимулювання матки, що розташована поруч із кишківником.

Отже, закреп вагітних - це серйозна проблема, що впливає на стан організму та плоду, тому не слід зневажати її та нічого не робити, аби виправити ситуацію. Зверніться до терапевта вагітних або порадьтеся з гінекологом, що спостерігає вагітність, аби отримати рекомендації щодо медичних препаратів від запору. Також обов’язково перегляньте дієту та фізичну активність. Хай все буде добре!

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі