Політика

Житомирські кандидати: всі рівні, але деякі «рівніші»

7 July 2019, 14:28

По Житомирському округу №62 балотується 18 кандидатів (детальніше про них тут), це доволі багато, але не рекорд: на минулих позачергових виборах до Верховної ради у бюлетені їх було 24. Серед нинішніх є троє з минулих виборів – Олександр Коцюбко, за якого в 2014 проголосували 849 людей (він єдиний з 18, хто балотувався й у 2012 році, результат – 1 374 голосів), Наталія Циганчук, яка балотувалася від Радикальної партії й отримала 6 817 голосів, та Борислав Розенблат від БПП, якого підтримали 19 349 виборців, й він отримав мандат народного депутата від Житомира.

Цього разу Розенблат знову балотується й сподівається перемогти, щедро вкладаючи гроші в передвиборчу кампанію: агітаційні намети, реклама, різноманітна друкована продукція, листівки біля під'їздів.

На цих виборах в Житомирі «зазеленіло»: крім незліченної реклами ЗеКоманди з партійними гаслами та портретом кандидата від «Слуги народу» Ігоря Герасименка, зелений колір для своєї агітації обрали також самовисуванці Олег Грамотенко та Борис Ткаченко. В деяких місцях реклама так розміщена, що дійсно може ввести виборця в оману.

Зелений колір настільки модний в цьому політичному сезоні, що навіть кандидати, офіційно висунуті іншими політсилами, починають «зеленіти», як то партійні кандидати по округу №67, куди входить частина Житомира: кандидат від «Батьківщини» Ігор Ходак зробив свій сайт та FB-сторінку в зелених кольорах, а Сергій Адам'як, кандидат від «Європейської Солідарності», агітує з розклеєних на Мальованці зелененьких листівок з гаслом «Служу народу».

Втім, повернемося до нашого округ №62. Мене особисто дивує реклама Анатолія Пешка, і борди, й газети. Ну скажіть вже хтось людині, що зараз 2019 рік, й така реклама на білбордах та газети з фото, де кандидат сидить в кабіні поруч з комбайнером, – це не працює.

У нас на сайт 1 липня був фоторепортаж про передвиборчу рекламу в Житомирі, з того часу її стало ще більше. Зокрема, з’явилося багато агітації Наталі Леонченко, яка змінила Опозиційний блок на таку ж платформу і балотується від партії, де прізвища першої п’ятірки: Бойко-Рабінович-Медведчук-Королевська-Льовочкін. Але партійний логотип на сіті-лайтах майже непомітний.

Стрімко увірвався в передвиборчу кампанію і вже колишній голова ОДА Ігор Гундич: крім зовнішньої реклами та портретів біля під’їздів, він гучно відкрив свій кандидатський офіс в центрі міста, повісивши на фасаді п’ятиповерхівки банер з власним портретом та розтяжку, що це саме «Прозорий офіс Гундича». А на наступні вихідні кандидат обіцяє житомирянам концерти-фестивалі у центрі міста, дозвіл на проведення яких дали на позачерговому засіданні міськвиконком.

До речі, банер на фасаді й теж по вулиці Київській є й у самовисуванецm Ткаченка. Не впевнена, що ця зовнішня реклама у вигляді банерів має дозволи на розміщення, й переконана, що міська влада чи інспекція з благоустрою не буде цим перейматися.

А ще майже всі кандидати мають агітаційні відеоролики – розповідають про себе, обіцяють, ллють мед у вуха виборців, а Ігор Гундич використовує тактику «хай про мене люди скажуть», і все б нічого, якби серед цих людей не засвітився мер Житомира, який відверто агітує за конкретного кандидата. Так, мер – посадова особа, а в законі «Про вибори народних депутатів України» йдеться про рівність прав і можливостей кандидатів та партій, яка забезпечується «рівним та неупередженим ставленням органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, їх службових та посадових осіб до кандидатів у депутати, партій - суб'єктів виборчого процесу» (пп.3 п.5 ст.3).

Але ж хто на це зважає у період виборів, ось і газети для кандидатів від партії «Слуга народу» надрукували з портретом президента Зеленського на першій сторінці, й прем’єр-міністр Гройсман, який веде на вибори власну партію, у відпустку не йде, і в його виступах важко побачити межу – це вже агітація, чи ще ні.

З цього тижня у Житомирі агітками почали заклеювати інформаційні стенди біля під’їздів, причому таке враження, що кандидати міряються розмірами, і навряд чи всі 18 зможуть одночасно розміститися. До речі, в нашому ОСББ ці стенди познімали і тепер обабіч дверей – приємний сірий колір, а не об’яви чи агітація.

Добре, що це «швидка» виборча кампанія, ще й Конституційний суд своє слово про її законність сказав лише в останній день подання кандидатами документів до ЦВК. Втім, «профі» встигнуть і своїх показати, й чужих брудом облити. Вже відродили газету «Патріот», яка традиційно гнобить місцевих представників БПП: в номері, що зараз роздають на вулицях, дві шпальти присвячені кандидату Розенблату, не забули й про Гундича з Сухомлином та Зубком. Переважна ж більшість «чорнухи» поки що не виходить за межі окремих постів у Facebook, але до дня голосування ще є два тижні, побачимо…

P.S. Не буду нікого агітувати, кожен має свої методи вибору достойного, але треба прийти та проголосувати, щоб захистити свій вибір, бо його можуть зробити й без вас і потім же будете допитуватися «ну хто їх туди обрав?!?»…

Тамара Коваль, редактор Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вибори. ВР кандидат агітація  
Матеріали по темі