Влада

Як депутати Житомирської облради сперечалися щодо продовження мораторію на продаж землі

9 July 2019, 14:24

На позачерговій сесії облради 9 липня депутати сперечалися щодо прийняття звернення до президента та Верховної Ради стосовно продовження дії та недопущення зняття мораторію на продаж землі. Депутати розділилися у поглядах: одні «за» мораторій, інші – за те, щоб земля була товаром, і радять рівнятися на європейські країни, а хтось взагалі киває на недобросовісність деяких депутатів, звинувачуючи останніх в популізмі та піарі на земельному питанні.


«У мене складається таке враження, що наш великий політикум, який сидить у Києві, замість того, щоб дійсно вирішувати питання землі на державному рівні, робить усе, щоб не робити нічого у цьому напрямку. А ті, хто при владі, тупо забрали у людини села землю, відсутній ринок землі. Потрібно розробляти законодавство. Так, саме простіше робити тупо мораторій землі, який нічого не дає для держави. Я проти дикого ринку землі, але я за цивілізований підхід до вирішення цього питання. Щоб земля була товаром, як у всьому цивілізованому світі, а ми ідемо шляхом популізму», - каже депутат Житомирської обласної ради Тарас Собко.

«Наші аграрні виробники, холдинги, мають найбільші банки землі. Разом із тим люди на селі не залучені ні у виробництво, ні у переробку, ні в обслуговування. Тому нам потрібно взяти на озброєння ту модель, яка є у Польщі, Німеччині. Де люди самі є власниками землі, самі на ній працюють. Є невеликі господарства, тваринництво, переробка, додана вартість, а не зібрали врожай і вивезли його на експорт. Тому ми підтримуємо, щоб українська земля була в українських руках», - говорить депутат Житомирської обласної ради Сидір Кізін.

«Земля, якщо зараз буде продаватися, то одурять людей, як у 90-х одурили під час масової приватизації. Тому цього допустити не можна. Але, шановні кандидати у депутати, не піартеся на цьому питанні», - зауважує депутат Житомирської обласної ради Ілля Смичок.

«Нам потрібен мораторій, дать можливість людям оформити хоча б землі біля хати, і нам потрібно захистити наших людей», - додає депутат Житомирської обласної ради Олександр Чорноморець.

«Продати землю - продати Україну. Ринок має бути прозорий, нам потрібно брати за приклад модель Голландії - земельний державний банк. Тому що, якщо ми зробимо вільний ринок, він буде хаотичний», - розповідає депутат Житомирської обласної ради Олександр Ющенко.

«Просив би вас підтримати дане звернення. Я вважаю, що ми, як обласна рада, маємо всім політичним силам дати чіткий сигнал, що депутатський корпус Житомирщини і громада Житомирщини заперечує проти огульного, дикого продажу сільськогосподарської землі», - просить перший заступник голови Житомирської обласної ради Сергій Крамаренко.

А поки ситуація не знайшла вирішення на законодавчому рівні, потрібно її утримувати хоч якимось чином, і єдиний вихід - продовження мораторію на продаж землі, - роз’яснює голова облради Володимир Ширма.

«Потрібно створити інструмент, а поки його немає, давайте підтримаємо звернення», - звертається до депутатів голова Житомирської обласної ради Володимир Ширма.

Врешті, 41 депутат облради все ж підтримав звернення, і цього достатньо для прийняття звернення до президента та Верховної Ради стосовно продовження дії та недопущення зняття мораторію на продаж землі.

Як повідомляв Житомир.info, 20 грудня 2018 року депутати Верховної Ради продовжили мораторій на продаж землі: «за» проголосували 231 з 331. Як тоді голосували житомирській нардепи-мажоритарники, дивіться тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: земля мораторій  
Матеріали по темі