Здоров'я

​Житомирська область отримає партію безкоштовних ліків для хворих на гепатит C

12 July 2019, 17:16

У регіони розвозять найбільшу за останні роки партію препаратів для хворих на вірусний гепатит C, закуплених за державний кошт.

Про це 12 липня повідомив сайт Міністерства охорони здоров’я.

«Уже найближчим часом понад 7 тисяч пацієнтів із вірусним гепатитом C зможуть пройти інноваційний курс лікування безоплатно. Закуплені препарати - це новітні ліки прямої дії, що відповідають рекомендаціям Європейської асоціації з вивчення хвороб печінки щодо лікування гепатиту C. Інноваційний курс лікування полягає в тому, що пацієнт просто приймає таблетки впродовж трьох місяців», - інформує МОЗ.

«Даклатасвір» та «Софосбувір/велпатасвір» універсальні, оскільки ефективно діють одразу на всі генотипи вірусу гепатиту С, - інформує сайт. Завдяки такому комбінованому підходу організм краще та оперативніше реагує на терапію, тому лікування відбувається значно швидше та ефективніше. А ймовірність побічних ефектів - менша в рази, аніж під час прийому препаратів попереднього покоління.

«Ефективність курсу лікування доведена та сягає понад 90%. Завдяки закупівлям через міжнародну організацію - Програму розвитку ООН (ПРООН) - Україні вдалося отримати рекордно низьку ціну за курс лікування - 89 доларів», - повідомляє прес-служба Мінохорони здоров’я та публікує перелік препаратів, які будуть доступні безоплатно в мед закладах вже невдовзі:

  1. Препарати ТМ “Майгеп” (софосбувір)та ТМ “Майдекла” (даклатасвір) для комплексного курсу лікування гепатиту С для понад 1200 пацієнтів;
  2. Препарат ТМ “Ледвір” (софосбувір/ледіпасвір), завдяки яким зможуть вилікуватись майже 2 тисячі хворих;
  3. Понад 12 тисяч упаковок лікарського засобу ТМ “Майхеп ALL” (софосбувір/велпатасвір) для лікування понад 4 тисяч пацієнтів.

Алгоритм дій для пацієнтів із гепатитом С:

  • Якщо Ви хочете обстежитись на вірусний гепатит, насамперед потрібно звернутися до лікаря, з яким ви підписали декларацію.
  • Сімейний лікар може запропонувати Вам обстеження із використанням швидких тестів. У випадку отримання позитивного результату необхідно буде пройти додаткове обстеження, про яке Вам скаже лікар. Пам'ятайте, що позитивний швидкий тест не є підтвердженням діагнозу, а може свідчити, що Ви перехворіли і самостійно позбулись вірусу.
  • Якщо Ви вже знаєте, що маєте вірусний гепатит можете одразу звернутись до лікаря інфекціоніста інфекційної лікарні за місцем проживання або ж у інфекційний відділ обласної лікарні (залежно від того, чи є у лікарні за місцем проживання інфекційний відділ). За посиланням ви можете знайти контакти закладів охорони здоров'я, які надають послуги із лікування ВГ.
  • Пацієнт проходить обстеження (приблизно 7-10 днів) та здає усі необхідні аналізи. Важливо: враховуючи, що препарат є пангенотипним, немає потреби додатково визначати генотип вірусу.
  • Якщо діагноз підтвердився, вам потрібно сказати лікарю-інфекціоністу про те, що ви знаєте про наявну державну програму лікування гепатиту.
  • Після цього вам потрібно написати заяву на директора обласного департаментуохорони здоров’я з проханням отримати лікування за державноюпрограмою.
  • Наступний крок — отримати позитивне рішення щодо забезпечення лікування від профільної комісії. При обласних департаментахохорони здоров’я обо в окремих регіонах при обласних інфекційних лікарнях діють Комісії щодо включення пацієнтів до державних програм лікування (членами цих Комісій можуть бути представники пацієнтських спільнот, якість роботи Комісії залежить від активної участі членів даної Комісії).
  • Пройти курс лікування у своїй лікарні.

Якщо у вашому медзакладі кажуть, що ліків немає, зверніться до головного лікаря медзакладу для з’ясування причини. Якщо головний лікар не може надати необхідну інформацію, зверніться у департамент/управління охорони здоров’я у вашій області: http://moz.gov.ua/regionalni-upravlinnja.

Нагадаємо, обласні департаменти охорони здоров’я зобов’язані інформувати громадськість про наявність ліків у медзакладах - вичерпна і актуальна інформація має бути відображена на офіційних сайтах. Крім того, регіональні департаменти повинні моніторити залишки ліків і вакцин у кожному медзакладі області і за потреби оперативно перерозподіляти їх між закладами.

Як повідомляв Житомир.info, у липні 2019 року стало відомо про зловмисників, які пропонують препарат Normalize, який начебто рекомендує МОЗ України для лікування гіпертонії і серцево-судинних хвороб.

Повідомити про ймовірний фальсифікат чи неякісний лікарський засіб можна за формою Держлікслужби: https://bit.ly/2XxVbEM.

Пацієнти з серцево-судинними захворюваннями можуть отримати ліки безоплатно або з невеликою доплатою за програмою «Доступні ліки». Для цього треба звернутись до свого сімейного лікаря і отримати рецепт. Докладно про програму: http://moz.gov.ua/dostupni-liki.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ліки гепатит МОЗ  
Матеріали по темі