Місто

​Чи підтримують житомиряни закон про мову та штрафи посадовцям за його невиконання

16 July 2019, 15:38

В Україні 16 липня 2019 року набрав чинності Закон про мову. Отже, єдиною офіційною державною мовою є українська. Загалом це стосується: державного та комунального секторів, підписів і маркування товарів та послуг, освітньої та медичної сфер, закладів громадського харчування та обслуговування, транспорту, театру, кінодубляжу та ЗМІ.

А втім, у медичній сфері та сфері обслуговування на прохання клієнта/пацієнта можна розмовляти тією мовою, яка зручна для обох сторін. Не поширюється закон про мову на приватне спілкування та релігійні обряди, а от посадовці усіх рівнів державної влади будуть забов’язані розмовляти українською в публічному просторі. У разі ж невиконання норм закону або ж незнання мови останні нестимуть адміністративну відповідальність, що передбачає штраф від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів громадян. Якщо порушення станеться повторно, то сума штрафу сягатиме від 500 до 700 неоподатковуваних мінімумів громадян. Проте, відповідальність за порушення увійде в силу через три роки.


Як у Житомирі ставляться до мовної ідентифікації українців, чи погоджуються із, так би мовити, українізацією населення та з тим, що за незнання або невикористання української мови посадовці поплатяться гривнею - із такими запитаннями журналісти Житомир.info звернулися до перехожих містян.

«Різко негативно», - відповідає Геннадій.

«Я ставлюсь до цього позитивно, враховуючи, що наш регіон україномовний - це Полісся. Тому, поліщуки, я думаю, підтримують цей закон. Але потрібно вичитати усі його пункти, нюанси, щоб вміти користуватися ним у житті. Маю на увазі, вимагати від посадових осіб застосування державної мови під час виконання своїх службових обов’язків»,- каже В’ячеслав.

«Звісно, підтримую, кожен посадовець повинен знати та розуміти українську мову. Офіційна повинна бути лише одна мова - українська. Але мовних бар’єрів не повинно бути, кожен може розмовляти будь-якою мовою, якою йому краще», - говорить Дмитро.

«Посадовці повинні розмовляти українською мовою. Звичайно, що їх потрібно штрафувати, і чим більше, тим краще», - ділиться Євгеній.

«Як на мене, ми живемо в Україні, і волевиявлення кожної людини, якою мовою розмовляти. Щодо того, як вони розмовляють (високопосадовці, - ред.), їм іще, мабуть, курси потрібно проходити, щоб вони розмовляли правильно, бо інколи їх самих зрозуміти неможливо. Ми вдома розмовляємо лише на українській, я думаю тільки на українській, у якій би країні світу я не була. Але мені не принципово, на якій мові зі мною людина спілкується, я її розумію», - розмірковує Оксана.

«Добре, адже ми живемо в Україні, і хоча б знати мову повинен кожен. Вони (посадовці, - ред.,) обличчя нашої країни, вони повинні знати українську мову. Якщо не можуть нею спілкуватись, то немає чого йти до парламенту, у владу», - зауважує Володимир.

«Цей закон потрібно було прийняти іще у 1991 або 1992 році, й Україна була б зовсім іншою. Якби той закон, який зараз прийняли, діяв з того часу, то і Крим наш був би, і війни б не було на Сході. На жаль, тодішня комуністична партія і думати про таке не могла, а ті демократи, які були тоді: Чорновіл, Лук’яненко, Олесь Шевченко, вони були у меншості. Народна рада, до речі, й житомиряни входили туди - Мельничук, Зайко, але тоді не прийняли. Добре, що хоч зараз прийняли, на 28-у році незалежності, і він почав діяти. Я вважаю, що закон діятиме, Україна буде вільною, незалежною, сильною і могутньою», - підсумовує Олександр.

За повідомленням Житомирської ОДА, 16 липня о 19:00 год. біля фонтану на Михайлівській у Житомирі відбудеться акція «Мова об’єднує», яка є частиною всеукраїнської акції. Плануються виступи місцевих музикантів та невеликий флешмоб.

Стало відомо, що за ініціативи делегації Росії обговорювати український закон про мову будуть на засіданні Ради національної безпеки ООН.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: мова закон опитування  
Матеріали по темі