Влада

Житомирський апеляційний суд збільшив строк ув’язнення шахраям, які працювали за схемою «ваш син у поліції»

18 July 2019, 10:06

Житомирський апеляційний суд зробив більш суворим покарання двом чоловікам, які шахрайством типу «ваш син у поліції» виманювали у громадян кошти. За свій «промисел» ошуканці мають відсидіти по 7 років.

У Єдиному державному реєстрі судових рішень 9 липня 2019 року був опублікований вирок Житомирського апеляційного суду щодо цієї кримінальної справи.

Зазначено, що з апеляційними скаргами на вирок Корольовського районного суду м. Житомира від 21 лютого 2019 року, відповідно до якого шахраям було призначене покарання у виді позбавлення волі строком на 4 та 5 років відповідно, звернулися троє потерпілих осіб.

«В апеляційних скаргах потерпілі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_5 просять скасувати вирок в частині призначення покарання та постановити новий вирок в цій частині з призначенням ОСОБА_3 та ОСОБА_4 більш суворого покарання за ст. 190 ч.ч.2, 3 КК України у виді позбавлення волі на строк 8 років. Твердять про невідповідність призначеного обвинуваченим покарання ступеню тяжкості вчинених злочинів та особам винних, необґрунтоване визнання судом щирого каяття як обставини, що пом`якшує покарання; неповне врахування судом відсутності критичної оцінки обвинуваченими своєї злочинної поведінки, невідшкодування збитків.

апеляційний суд визнає обґрунтованим довід апеляційних скарг потерпілих про безпідставне визнання місцевим судом щирого каяття як обставини, що пом`якшує покарання обвинувачених, оскільки під час досудового розслідування та судового розгляду обвинувачені не сприяли у повному розкритті злочинів, не було встановлено співучасників злочинів. За наслідками розгляду справи в суді першої інстанції та в апеляційному суді в поведінці обвинувачених не вбачається ознак щирого каяття – критичної оцінки своїх дій та щирого жалю з приводу наслідків скоєного.

Крім того, жодному з потерпілих не відшкодовано збитків. Під час досудового розслідування та судового розгляду обвинувачені відмовилися повідомити місцезнаходження викрадених грошових коштів», – йдеться у вироку апеляційного суду.

Також зазначено, що апеляційний суд вважає необґрунтованим висновок суду першої інстанції про призначення ОСОБА_4 менш суворого покарання, ніж ОСОБА_3 з посиланням на їх ролі у вчиненому.

«Враховуючи наведені вище обставини, апеляційний суд визнає обґрунтованими доводи апеляційних скарг про несправедливу м`якість призначеного обвинуваченим покарання та визнає призначене судом першої інстанції покарання явно несправедливим та таким, що не відповідає ступеню тяжкості вчинених злочинів та особам обвинувачених», – зазначено також у вироку.

Тож апеляційний суд ухвалив:

«Вирок Корольовського районного суду м. Житомира від 21 лютого 2019 року щодо ОСОБА_3 та ОСОБА_4 скасувати в частині призначення покарання.

Постановити новий вирок в цій частині.

Призначити ОСОБА_3 покарання: за ч. 2 ст. 190 КК України - 3 роки позбавлення волі, за ч. 3 ст. 190 КК України - 6 років позбавлення волі. На підставі ч. 1 ст. 70 КК України, шляхом часткового складання цих покарань остаточно призначити ОСОБА_3 покарання за сукупністю злочинів у виді позбавлення волі на строк 7 років (виділено редакцією).

Призначити ОСОБА_4 покарання: за ч. 2 ст. 190 КК України - 3 роки позбавлення волі, за ч. 3 ст. 190 КК України - 6 років позбавлення волі. На підставі ч. 1 ст. 70 КК України, шляхом часткового складання цих покарань остаточно призначити ОСОБА_4 покарання за сукупністю злочинів у виді позбавлення волі на строк 7 років (виділено редакцією)», – йдеться в ухвалі.

Вирок апеляційного суду набирає законної сили з дня його проголошення та може бути оскаржений в касаційному порядку безпосередньо до Касаційного кримінального суду Верховного Суду протягом трьох місяців з дня постановлення, а засудженими – у той же строк з моменту вручення їм копії даного вироку.

Дата набрання законної сили вироку – 5 липня 2019 року.

Нагадаємо, 21 лютого 2019 року Корольовський районний суд м. Житомира виніс вироку у справі двох шахраїв, що обманним шляхом заволодівали коштами громадян: один з них отримав 4 роки в’язниці, інший – 5.

Як повідомляв Житомир.info, 8 травня 2019 року працівники кримінальної поліції спільно зі спецпідрозділом управління превентивної діяльності ГУНП затримали у Житомирі двох чоловіків за підозрою у причетності до шахрайства типу «ваш син у поліції». Попередньо було встановлено близько півтора десятка злочинів, учинених цією групою. Зазначалося, що один з чоловіків – житель м. Луганська, інший – житель м. Дніпра

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: суд апеляційний суд шахрай шахрайство  
Матеріали по темі