Місто

Лабораторний центр перевірив колодязі у Житомирі, лише у трьох вода відповідає нормам. Адреси

9 August 2019, 17:00

Лабораторний центр відібрав зразки води з житомирських колодязів і каптажів та встановив, що вода у більшості з них не відповідає нормам.

Про результати аналізів щодо якості води з колодязів громадського користування та каптажних джерел у Житомирі ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр» Міністерства охорони здоров’я України повідомив 9 серпня.

Зазначено, що у Житомирі функціонує 27 колодязів та 9 каптажних джерел, водою з яких користується частина населення міста.

Станом на 1 серпня на санітарно-хімічні та мікробіологічні дослідження фахівці відібрали зразки води з 22 колодязів та 9 каптажів.

За результатами лабораторних досліджень виявлені перевищення гігієнічних нормативів у воді:

колодязів громадського користування: по нітратах – у 13 пробах (59%), водневому показнику – в 3, забарвленості – в 1, виявлені загальні колі форми – у 18 пробах (82%);

каптажів джерел: по нітратах – 2 пробах, водневому показнику – 5, виявлені загальні коліформи – у 5 пробах (55,6%).

«За отриманими показниками якості питної води встановлено, що із 22 обстежених колодязів громадського користування тільки у 3 вода відповідала гігієнічним нормативам за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками. Це колодязі розташовані за такими адресами: пров. 6-й Старокиївський, 12; вул. Параджанова, 35; вул.Корольова, 159. Із 9 обстежених каптажів джерел тільки в 1 каптажі, розташованому за адресою проспект Миру, 22, вода повністю відповідала гігієнічним нормативам за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками (виділено редакцією)», – йдеться у повідомленні.

Тож лабораторний центр рекомендує містянам утриматись від використання води з підвищеним вмістом нітратів, особливо сім ҆ям, в яких є вагітні та діти до трьох років.

Також, враховуючи, що вода з більшості колодязів (82%) та каптажів (55,6%) має значні відхилення за мікробіологічними показниками (загальні коліформи), для питних потреб рекомендується вживати тільки кип’ячену воду.

Інтерактивна карта з результатами моніторингу – тут.

Як повідомляв Житомир.info, 8 серпня 2019 року ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр» Міністерства охорони здоров’я України опублікував результати дослідження якості води на міських пляжах області, відповідно до яких вміст кишкової палички у річці Тетерів в житомирському гідропарку перевищує норми у 48 разів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: лабораторний центр вода  
Матеріали по темі