Події

​У Коростені затримали іноземця, який викрав і вивіз за кордон 25-річну дівчину (доповнено)

19 August 2019, 09:37

18 серпня у Коростені правоохоронці затримали 45-річного іноземця, який шантажем та погрозами змусив 25-річну дівчину перетнути кордон та утримував її за місцем свого проживання, постійно експлуатуючи.

Про це вранці 19 серпня повідомив начальник ГУНП в Житомирській області Вячеслав Печененко на своїй сторінці у фейсбук.

«18 серпня у м. Коростені поліцейські разом зі співробітниками УСБУ регіону під процесуальним керівництвом прокуратури затримали 45-річного іноземця за викрадення та експлуатацію українки. Затримання провели бійці спецпідрозділу ГУНП Житомирщини, які втрутились у ситуацію дуже вчасно: чоловік саме приставив до спини дівчини пістолет, змушуючи її йти за ним», - йдеться у дописі.

За словами Вячеслава Печененка, це був далеко не перший епізод таких дій іноземця відносно українки. Близько місяця тому, у липні, він, взявши у заручники матір, змусив 25-річну дівчину перетнути кордон України та певний час утримував за місцем свого проживання, постійно експлуатуючи.

«На початку серпня бранці вдалось повернутись додому і вона відразу звернулась до поліції. Ми розпочали кримінальне провадження та проводили заходи для встановлення місця перебування чоловіка. Учора його затримали під час "спілкування" (якщо погрози та шантаж можна так назвати) з дівчиною. За українським законодавством за такі дії іноземцю загрожує до 15 років ув’язнення. Також поліцейські мають відомості щодо спільника затриманого, нині встановлюється його місце знаходження», - повідомив Вячеслав Печененко та додав, що під час затримання чоловік намагався позбутись пістолета, кинувши його в сміттєвий бак.

Станом на 10.00 у пресслужбі ГУНП в Житомирській області повідомили подробиці справи.

«У ході кримінального провадження встановлено, що потерпіла та затриманий познайомились у м. Коростені наприкінці 2018 року та деякий час підтримували стосунки. Однак через запальний та дещо агресивний характер чоловіка дівчина вирішила припинити спілкування та виїхала з міста на роботу до столиці. Таке рішення вочевидь не сподобалося іноземцю, який час від часу приїздив у райцентр у службових справах, і він розпочав переслідувати її», - повідомили в поліції.

Так, на початку липня 2019 року чоловік разом зі спільником приїхав до будинку, де раніше проживала дівчина, і, погрожуючи, вимагав у матері повідомити про її місце перебування. Жінка спочатку навідріз відмовилась, але чоловік, застосовуючи фізичну силу та електрошокер, змусив таки зателефонувати доньці та попросити приїхати додому, посилаючись на погане самопочуття.

Коли дівчина зайшла в оселю, там уже чекав чоловік. Її супротив він швидко здолав за допомогою переваги у фізичній силі та електрошокера. Шантажуючи взяттям матері у заручники, іноземець змусив дівчину поїхати з його спільником за кордон.

«Чоловік сказав дівчині, що її матір перебувати в його полоні, доки вона не перетне кордон України з його товаришем, при цьому вона повинна відповідно себе вести і нікому не повідомляти про такий стан речей: ні прикордонникам, ні поліцейським», - розповів начальник ГУНП Житомирщини В’ячеслав Печененко.

Таким чином, через шантаж, дівчина опинилась на батьківщині іноземця, який ще по дорозі туди приєднався до них з товаришем. Назад в Україну їй вдалось повернутись лише на початку серпня. Відразу потому 25-річна дівчина звернулась у поліцію.

«Досудове розслідування проводиться відразу за кількома статтями Кримінального кодексу України – ч.2 ст. 146 (Незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч.1 ст. 147 (Захоплення заручників) та ч.3 ст. 149 (Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини)», - повідомила пресслужба ГУНП в Житомирській області.

Нагадаємо, в березні 2019 у Коростишеві СБУ затримала чоловіка, якого розшукував Інтерпол за організацію міграції нелегалів до країн ЄС.

Як повідомляв Житомир.info, у січні 2018 року житомирські прикордонники затримали громадянку Молдови, яку розшукував Інтерпол за торгівлю людьми.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: рабство викрадення іноземець Коростень  
Матеріали по темі