Влада

Після переходу від 465 районів до 102 кількість службовців на місцях зменшиться з 48 до 14,6 тисяч, - Зубко

29 August 2019, 18:41

Сьогодні в Україні відбувається дублювання функцій районного рівня і громади: і в районі залишаються працівники, і в громадах працюють працівники, які мають виконувати однакові функції. За новим адміністративно-територіальним устроєм це дублювання буде прибрано. Країна поступово переходить до європейської моделі, коли в районі буде мінімум 150 тисяч людей. В таких районах буде більше відповідальності, але в них зменшується кількість функцій, тому що ці функції передані на місця.

Про це в інтерв’ю інтернет-виданню «Цензор.net» заявив віцепрем'єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко – інформує прес-служба віцепрем’єра.

«За новою моделлю адміністративно-територіального устрою України, прибирається не тільки дублювання функцій між райдержадміністраціями і громадами, а й відбувається економія коштів. У нас зараз 48 тис. державних службовців працюють в РДА, які отримують 6 млрд грн заробітної плати. Після переходу від 465 районів до 102 кількість службовців на місцях зменшиться до 14 тис. 600. Наша пропозиція – зробити так, щоб вони отримували 5 млрд, тобто зменшити витрати на 1 млрд. Але ці 5 млрд направити на гідну заробітну плату для того, щоб можна було набрати гарних фахівців», - наголосив Геннадій Зубко.

Віцепрем'єр-міністр навів приклад Овруцького району, що на Житомирщині. Одна громада. Там є райдержадміністрація, є районна рада. І там є голова об’єднаної громади, який має раду, виконком і взяв на себе всі повноваження, функції та інфраструктуру. Районні лікарні, школи і дитячі садки – у нього. За райдержадміністрацією залишається тільки питання соцзахисту і пенсійного забезпечення. А районна рада не знає взагалі, що робити і каже: відпустіть нас, будь ласка.

«Така ситуація зараз по країні вже у 20 районах, які повністю покриті громадами. Питання: що там робить райдержадміністрація? Що там робить районна рада? 154 райони там, де у нас від 50 до 99% покрито вже громадами. 91 район залишається без жодної громади. Але там тупо саботаж. Це також питання якості "управлінців" в райдержадміністраціях, про яких так піклуються на Фейсбуці, і залежності людей від призначених чиновників, які більше піклуються про себе, а не проблеми людей», - підкреслив Зубко.

Як повідомляв Житомир.info, в липні 2019 року Геннадій Зубко презентував модель «ідеальної європейської України»: в Житомирській області буде 4 райони.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: децентралізація держслужбовець РДА Зубко  
Матеріали по темі