Суспільство

Житомирські підприємства-гіганти змушені шукати працівників у радіусі 100 км, – Центр зайнятості

6 September 2019, 17:00

Незважаючи на чималу кількість безробітних, великі житомирські підприємства не завжди можуть відшукати працівників у місті, тому доводиться організовувати підвезення людей із районів.

Про це йшлося в інтерв’ю з в.о. директора Житомирського обласного центру зайнятості Галиною Корінною, 5 вересня опублікованому на сайті ЦЗ.

Зазначено, що на 1 серпня цього року було зареєстровано близько 14400 безробітних – стільки ж, як і торік на цю дату. Натомість кількість вакансій збільшилась на дві сотні, всього на початок цьогорічного серпня було 3548 пропозицій роботи. Центр зайнятості має 5300 партнерів у працевлаштуванні безробітних, які з початку року подали понад 24700 вакансій.

Разом з тим, існує дефіцит трудових ресурсів.

«Ринок праці знаходиться під впливом демографічних змін і міграції: ми вже маємо дефіцит трудових ресурсів. Наведу такий приклад: наші одні з кращих підприємств-гігантів – «Житомирський м’ясокомбінат» та «Кромберг енд Шуберт» вимушені шукати робочу силу в радіусі 100 км від Житомира, організовуючи підвезення працівників власним коштом. Вони кличуть на роботу жителів Андрушівки, Черняхова, Коростишева, Бердичева, Хорошева», – зауважує в.о. директора Житомирського обласного центру зайнятості.

Керівниця Центру зайнятості також зупинилася на проблемі нелегального працевлаштування.

«Нас непокоять також обсяги нелегальної зайнятості. За даними Держкомстату, понад 132 тисячі жителів області працюють неформально. І, на жаль, їх кількість поки не зменшується. Зусиллями органів влади та рейдів, проведених робочими групами, які діють в кожному районі, за 7 місяців нинішнього року вдалося легалізували працю майже 5700 робітників. Але це, як-то кажуть, «крапля в морі». Вагоміші результати з детінізації зайнятості давали б перевірки інспекторами Держпраці, однак вони поки призупинені. Потрібні законодавчі важелі та стимулюючі заходи для роботодавців», – констатує Галина Корінна.

Вона також наголосила, що «в ціні» нині є «робочі» руки, а не працівники розумової праці.

«Якщо не брати до уваги керівні посади, то «в ціні» зараз робочі руки, які вміють вправлятись з інструментом та керувати машинами. Максимальну зарплату у вакансіях (15-20 тис. грн) цьогоріч пропонували водіям міжнародних перевезень, електрогазозварникам, токарям, слюсарям зі складання металевих конструкції, маркшейдеру, дещо менше – операторам різних устаткування та машин, водіям, машиністам бульдозера, комплектувальникам проводів. Найбільш поширеними пропозиціями роботи, за кількістю, є вакансії водіїв, продавців, підсобних працівників, трактористів, укладальників-пакувальників, бухгалтерів. Але це зовсім не означає, що їм легко влаштуватись. Адже кількість безробітних з такими професіями та попереднім досвідом навіть перевищує число наявних вакансій для них», – зауважила Галина Корінна.

З її слів, у дефіциті зараз швачки, електрогазозварники, електромонтери, слюсарі з контрольно-вимірювальних приладів та автоматики, токарі, ливарники, вчителі-дефектологи, інспектори пенітенціарної системи, оператори виробничих дільниць й офіціанти. На такі вакансії не було достатньої кількості претендентів серед безробітних.

Нагадаємо, в інтерв’ю в.о. директора Житомирського обласного центру зайнятості Галина Корінна казала, що у середині вересня цього року в мікрорайоні Польова у Житомирі планують відкрити міський центр зайнятості.

Як повідомляв Житомир.info, за інформацією Житомирський обласний центр зайнятості від 15 серпня 2019 року, безробітним жителям пропонують роботу з середньою зарплатою 5812 грн.

Житомир.info
Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: центр зайнятості ЦЗ безробітний Корінна  
Матеріали по темі