Новини компаній

Як українські студенти можуть вступити до ВНЗ Польщі?

17 September 2019, 15:15

Понад 77,5 тисяч студентів з України зараз навчається за кордоном. Більшість з них (понад 35 тисяч) – у Польщі, згідно даних аналітичного центру CEDOS. Справді, вартість навчання в Польщі є невисокою у порівнянні з іншими країнами ЄС, вивчити польську мову легко, та й територіальна близькість наших країн тільки позитивно впливає на вибір абітурієнтів. Якщо вас цікавить освіта за кордоном, ви можете звернутися до фахівців проекту Moja Edukacja. Мета цього проекту – допомогти абітурієнтам обрати найкращий заклад польський ВНЗ, допомогти вчасно та у повному обсязі подати документи для успішного вступу.

Особливості вступу, які повинен знати кожен абітурієнт

Сьогодні навчання в Польщі для українців – це один з найпростіших варіантів отримати якісну освіту та європейський диплом. Проте більшість молоді і гадки не має, які вимоги ставлять ВНЗ Польщі і як туди вступати.

Чи потрібно абітурієнтам з України складати іспити для вступу до польських університетів? Ні, не потрібно, якщо абітурієнт хоче подавати документи на платну форму навчання. Є й винятки, але їх всього декілька. Вступні екзамени обов’язково складають медики, а також представники творчих спеціальностей. Також вступні екзамени складає та молодь, яка хоче потрапити на безкоштовне навчання, пройшовши конкурс. Такі конкурси проводять не всі університети. До слова, конкурс пройти доволі важко, адже претендентів на одне місце дуже багато, тому більшість абітурієнтів обирає платну освіту за кордоном.

Які основні документи необхідно подавати? Основний документ – це свідоцтво про повну загальну середню освіту, виданий українською школою, ліцеєм. Також університети просять надати сертифікат, що підтверджує володіння польською мовою, в основному – на рівні B1, деякі ВНЗ вимагають рівень B2. Тому обов’язково уточнюйте перелік документів, які вимагає університет. Потрібно також надати свої фотографії, медичну довідку та ксерокопії паспортів. Якщо ви хочете обрати англомовне навчання, тоді потрібно буде подавати сертифікат про знання англійської мови, врахуйте це.

Скільки триває навчання і коли розпочинається?

Триває навчання 5 років та більше, залежно від спеціальності, якій надасть перевагу абітурієнт. Спочатку студент вчиться 3-3,5 роки на бакалавраті, після його закінчення отримує диплом бакалавра та продовжує вчитись на магістратурі 1,5-2 роки. Навчальний рік у Польщі для студентів розпочинається не з 1 вересня, як в Україні, а з 1 жовтня. Тому студенти мають додатковий місяць, аби трохи заробити.

Ціни

Якщо порівнювати ціни на освіту за кордоном, то польські ВНЗ пропонують одні з найбільш демократичних цін. Ціни на бакалавраті починаються від 800 євро на рік, в середньому ж ціна становить 2 тис. євро на рік. Вартість магістратури в Польщі буде приблизно такою ж. На медичних, юридичних спеціальностях вчитися буде дорожче, але такі спеціалісти в ЄС отримують відповідно й дуже високу заробітну плату.

Як обрати найкращий університет?

Рекомендуємо для цього ознайомитись з рейтингом ВНЗ Польщі, його можна знайти на сайті проєкту Моя Едукація. Цей рейтинг «Перспективи» чітко дає уявлення про те, де найпрестижніше вчитися, де дають якісні знання, а студенти отримують можливість їздити на стажування, активно брати участь у наукових, мистецьких проєктах.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі