Події

​Постраждалі від падіння дерева на Довженка відсудили у житомирського «Зеленбуду» майже 110 тис. грн

24 September 2019, 15:30

Власник автомобіля та постраждалий, на яких в травні 2016 на вулиці Довженка в Житомирі впало трухляве дерево, відсудили у КП «Зеленбуд» завдані матеріальні та моральні збитки, а також витрати на юриста на загальну суму майже 110 тис. грн.

Через два роки після події, у 2018 році, постраждалі звернулися до суду з позовом про відшкодування матеріальної та моральної шкоди у розмірі 145 тис. 858,78 грн, і 21 серпня 2018 року Богунський райсуд Житомира відкрив провадження у цивільній справі.

А 6 вересня 2019 року у даній справі суд виніс рішення.

У документі зазначається, що суд розглянув справу за позовом двох осіб: власника автомобіля Фольксваген, на який на Довженка, 6 впало дерево, та постраждалого, який в цей час знаходився біля авто і отримав тілесні ушкодження. Перший просив стягнути з житомирського виконкому та КП «Зеленбуд» 78,9 тис. грн збитків внаслідок пошкодження автомобіля, другий – 11,6 тис. грн витрат на лікування, дослідження та упущеної вигоди та 50 тис. грн моральної шкоди.

Представник КП «Зеленбуд» наполягав на тому, що, відповідно до договірних відносин з міською радою, вулиця Довженка у Житомирі не визначена як зона обслуговування підприємства, тож підстави для відповідальності відсутні. Представник міської ради також заперечувала щодо можливості задоволення даного позову, вказуючи на його безпідставність.

Втім суд вирішив інакше.

«Суд приходить до висновку про допущену неправомірну бездіяльність КП «Зеленбуд» Житомирської міської ради, яка виявилась у неналежному утриманні об`єкту благоустрою - зелених насаджень. З приводу зауважень представника даного відповідача про те, що укладеним між підприємством та міською радою договором не передбачалось утримання вулиці Довженка, суд звертає увагу, що рішенням міської ради саме дане підприємство визначене балансоутримувачем, що покладає обов`язок забезпечувати належне утримання та своєчасний ремонт об`єкта благоустрою», - йдеться в матеріалах суду.

Тож за рішенням суду відшкодувати усі збитки та витрати має саме КП «Зеленбуд». Суд лише зменшив розмір моральної шкоди: присудив 10 тис. грн, а не 50 тис. грн, як було у позовній заяві. Окрім того, КП «Зеленбуд» має відшкодувати витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 9050 грн та сплатити судовий збір – 1,5 тис. грн.

Як повідомляв Житомир.info, 21 травня 2016 року на вулиці Довженка у Житомирі старе трухляве дерево впало на автомобіль, унаслідок падіння дерева також постраждав чоловік, який знаходився поряд з автівкою.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: суд дерево Зеленбуд позов шкода  
Матеріали по темі