Суспільство

Чому північ Житомирської області перетворюється на «сипучі піски». Анонс репортажу з лісів Олевського району

25 September 2019, 19:53

На кадрах цього відео можна побачити наслідки нелегального видобутку бурштину і всій його «красі». Викачана з ґрунту волога, випалені сонцем піски та мертві дерева.

Такий вигляд мають ліси на Олевщині, на півночі Житомирської області. Ця «пустеля», створена руками копачів бурштину, або, як їх називають, «старателів», цілком підходить для зйомок художніх фільмів про постапокаліпсис.

У 2015 році президент Петро Порошенко давав силовикам два тижні на ліквідацію, так званого «кришування» на ділянках видобутку бурштину, в 2019 президент Володимир Зеленський вимагав звільнень чиновників через бурштин.

Втім, зовсім свіжі сліди на путівцях навколо Олевська говорять про те, що вимивання сонячного каменю триває, хоча, можливо, і в менших масштабах, ніж це відбувалось в 2014-2015 роках.

Знімальна група провела один день в лісах Олевщини і дізналась, як саме видобувається напівкоштовне каміння, скільки людей потрібно, щоб обслуговувати одну помпу та чому в Китаї не знають нічого про місто Житомир, але знають про існування міста Олевськ.

Більше подробиць читайте та дивіться в репортажі наших журналістів на сайті Житомир.info.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Олевськ Олевський район бурштин  
Матеріали по темі