Здоров'я

Клініка ЗІР Анатолія Мартиненка продовжує проведення наукових конференцій для офтальмологів Житомирської області

8 October 2019, 16:56

Як вчасно діагностувати проблеми із очима у хворих на ревматизм та як підібрати правильне і своєчасне лікування, щоб зберегти зір пацієнта, обговорювали на науково-практичній конференції, яку організували фахівці спеціалізованого медичного центру «Клініка Зір». За словами провідного офтальмохірурга України Анатолія Мартиненка, хвороби очей у хворих на ревматизм – це доволі поширена проблема в нашій країні, і не завжди фахівець може вчасно та грамотно призначити лікування такому пацієнту. Саме тому він разом із колегами проводить подібні науково-освітні заходи.

«У нас сьогодні буде дві важливих теми – це питання запалення очей. Це, як правило, вторинна проблема від загальних проблем в організмі людини. Ми запросили лектора, який нам, дай Боже, «відкриє очі». Є одна велика проблема на території України. Ми діагностуємо тільки 30% даних причин захворювання. За кордоном статистика – 70%, зворотна пропорція не в нашу користь. Відповідно, якщо ці запалення протікають довго, то це серйозні ускладнення хвороби очей. Ми оперуємо. Але сьогодні лікарі побачать, що такі запалення проходять протягом року-двох, і це погано закінчується для пацієнта, навіть сліпотою. Потрібно боротись із причинами, а не з наслідками. Тому ми хочемо, щоб люди більше знали – куди пацієнтів направляти і що з ними робити», – розповідає головний лікар спеціалізованого медичного центру «Клініка Зір» Анатолій Мартиненко.


Існує цілий спектр запальних процесів очного яблука, що може закінчитись повною сліпотою. Причина ж не завжди є зрозумілою, та іноді вона може бути пов’язана з серйозними внутрішніми хворобами організму, пояснює доктор медичних наук, професор національного медичного університету ім. Богомольця Віталій Кондратюк.

«Сьогодні, наприклад, будуть висвітлюватись проблеми міждисциплінарні, проблеми патології очей у ревматичних хворих. Це достатньо складна проблема, таких пацієнтів достатньо багато, їх важко виявляти, їх важко правильно лікувати. Вони вимагають сумісного підходу і одночасного лікування лікарями різних спеціальностей. І саме от такі заходи, на якому ми зараз присутні, вони дають можливість пояснити, як з такими пацієнтами себе вести, як вести цих пацієнтів, як саме об’єднатись заради досягнення мети – це здоров’я пацієнта. І я думаю, що дуже добре, що приїхали люди не тільки із Житомира, але й з області, щоб отримати ці знання, які дозволять їм більш якісно практикувати», – вважає доктор медичних наук, професор національного медичного університету ім. Богомольця Віталій Кондратюк.

Фахівці-доповідачі пояснюють: головне завдання подібних конференцій – зростати професійно самим і надавати таку можливість своїм колегам.

«Якщо буде продовження реформи вторинної ланки медицини, то виживуть ті, хто займається самоосвітою і має якісь знання. Якщо говорити про місто Житомир, то ми не позаду, а на рівні із багатьма світовими закладами. Можливо, ми відстаємо в деяких діагностичних апаратах, але вони не є першочерговими. Ми можемо і на місці провести повну діагностику. А якщо говорити про хірургію, то, я вважаю, що ми не відстаємо ніяк», – розповідає лікар-ретинолог Андрій Хахула.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: клініка ЗІР офтальмолог зір око медицина  
Матеріали по темі