Місто

Пам’ятник Героям Небесної сотні в центрі Житомира почав ржавіти: що про це кажуть фахівці

9 October 2019, 14:36

Пам’ятник Героям Небесної сотні, який офіційно відкрили 23 серпня 2017 року на майдані Корольова в Житомирі, через два роки вкрився корозійними плямами. Мова йде про сталевий триптих на фасаді будівлі Житомирської обласної ради.

Житомир.info спробував з’ясувати причину такого явища. Так, в обласній раді журналіста Житомир.info запевнили, що триптих виготовлений з кортенової сталі, яка має відповідні властивості.

Дійсно, кортенова сталь після певного часу (18-36 місяців) перебування на відкритому просторі піддається початковому окисленню, після чого набуває мідного кольору та більше не страждає від негативного впливу навколишнього середовища. На поверхні сталі формується захисний шар, який і убезпечує її надалі від впливу атмосферної корозії. Така сталь не потребує фарбування чи іншого обслуговування.

Своє припущення, що «поржавілий» пам’ятник Героям Небесної сотні у Житомирі – це задумка архітекторів, повідала і начальник управління культури і туризму Житомирської ОДА Тетяна Парфентієва. За її словами, це своєрідна нова тенденція, подібні пам’ятники можна побачити у Львові та в інших містах Європи.

Саме кортенова сталь була використана під час будівництва меморіалу пам’яті Героїв Небесної сотні у Львові.

Меморіал пам'яті героїв Небесної сотні у Львові

І саме з такої кортенової сталі планували зробити триптих на фасаді облради, що увійшов до комплексу пам’ятника Героям Небесної сотні в Житомирі, проте виготовили його зі звичайної сталі.

Про це журналісту Житомир.info розповів колишній головний архітектор міста Житомира Юрій Безбородов.

«За задумом там дійсно має бути «заіржавіла» сталь – кортенова. Її особливістю є рівномірне окислення, яке в подальшому захищає від впливу корозії. Але наразі замовником було вирішено зекономити і використати звичайну сталь. Вона також ржавіє, але цей процес нерівномірний і він не зупиняється з часом, на відміну від кортену, що ми й спостерігаємо зараз», - розповів Юрій Безбородов.

Нагадаємо, в 2017 році замовником виготовлення та встановлення пам’ятника Небесній сотні у Житомирі за 735,9 тис. грн у ТОВ «Виробничо-дизайнерська компанія «Технотрейд» (м. Київ) був департамент містобудування, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства Житомирської облдержадміністрації. Звіт про укладення договору тут.

Цьому передував конкурс на кращу композицію пам’ятника, який у 2016 році проводив департамент міської ради і наприкінці жовтня 2016 року був визначений переможець.

Як повідомляв Житомир.info, ввечері 23 серпня 2017 року сотні людей з лампадками прийшли на відкриття пам’ятника Небесній сотні на майдані Корольова у Житомирі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: пам'ятник Небесна сотня сталь корозія  
Матеріали по темі