Місто

​Дует запорізьких розробників представив наймасштабнішу виставку роботів і трансформерів у Житомирі

28 October 2019, 18:16

Сергій Єременко разом зі своїм другом Дмитром Міциком за три роки створили найбільшу в Україні колекцію залізних роботів та трансформерів і потрапили до книги рекордів. Себе хлопці із Запоріжжя називають скульпторами, а свої роботи – арт-об'єктом.

Один із співавторів проєкту, Сергій Яременко, 28 жовтня розповів журналістам Житомир.info про те, з чого все розпочалось, як створювалися експонати, скільки коштів пішло на їх виготовлення та над чим працюватимуть надалі.

Цікавість до металу в них з’явилася у 2014 році.


«Ми займалися бізнесом, який пов'язаний із атракціонами, і, щоб зацікавити дітей, ми вирішили зварити двох героїв з металу, щоб їх не зламали. Перші герої були Воллі та Єва з мультфільму «Воллі», однак в парк вони не потрапили, а така ідея переросла у хобі. У нас був сусід по гаражу Віктор, який нам показав, що треба так варити, не бійтеся болгарки та коли іскри будуть летіти. Він нам два дні навчав «азам» зварювальника, ми навчилися і пішло так», — розповідає співавтор виставки Сергій Єременко.

Відтоді увесь вільний час Дмитро та Сергій проводили в гаражі і за три роки створили повноцінну колекцію. Їхня перша виставка відбулася у Запоріжжі, і відтоді майже два роки вона мандрує Україною.

Для виготовлення таких експонатів найчастіше використовують вживаний метал, а креслення та макети роблять на основі картинок в інтернеті.

«Це у нас Термінатор, модель Т-800. Він повністю зроблений з автомобільних запчастин. У його тазі важіль підвіски автомобіля ВАЗ, "шестірки". Під латою у нього кожух від коробки ГАЗелі. Не залізна лише голова, вона зроблена на 3D-принтері, готувалась три місяці хлопцем з Харкова», — демонструє Сергій Єременко.

Серед робіт, що привертають увагу — справжній трансформер. Над його створенням розробники працювали 9 місяців і витратили 30 тисяч гривень. Найпопулярніші експонати — копії Бамблбі та Оптімус Прайм, кожна вагою майже в тонну.

«Це вже більш продумані наші роботи. Вони, як конструктор, розбираються до маленьких дрібниць. Кожна запчастина окрема креслилась, виготовлялась, вимірювалась по іграшках. Він повністю розбирається, як конструктор лего», — зазначає один із розробників.

Найдорожчий — інтерактивний робот Жорик, на розробку якого пішло 5 тисяч доларів.

«Спочатку у нас не було інтерактивних роботів. Зараз у нас є маленькі роботи Жорик і Жоржетта. Це наша з ІТ-компанію розробка. Ми разом розробляти плату, щоб вони могли їздити та розмовляти. Перший нам дуже дорого коштував, бо вчилися й було дуже багато помилок. На матеріали та «мізки» пішло 5 тисяч доларів», — каже Сергій Єременко.

Також він розповідає: кошти, які витрачаються на створення експонатівЖ, повертаються завдяки подібним виставкам. За вторговані гроші розробники купують цікавих б/у роботів, щоб розширити власну колекцію.

Зараз Сергій та Дмитро працюють вже над другою виставкою та в майбутньому мріють створити власний музей роботів із металу.

«Ми влітку плануємо зупинити нашу виставку, заїхати до нас у бокс і працювати над новою виставкою, це буде «Star Wars». Як кінцевий результат — у Запоріжжі, Києві або іншому місті зробити музей роботів», — ділиться співавтор виставки Сергій Єременко.

Колекцію залізних роботів у Житомирі можна побачити у приміщенні колишнього кінотеатру "Жовтень" до 17 листопада 2019 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: робот виставка трансформер  
Матеріали по темі