Економіка

​У Маріуполі інвесторам презентували 4 проєкти з Житомирської області на суму $38 млн, найдорожчий - аеропорт

30 October 2019, 13:58

Під час Першого інвестиційного форуму «RE: THINK. Invest in Ukraine» представили 4 проєкти з Житомирської області на суму 38 млн доларів. У списку – аеропорт, індустріальний та інноваційний парки та логістичний центр.

Форум відбувся 29 жовтня у Маріуполі за ініціативи Президента України Володимира Зеленського, — повідомив 30 жовтня сайт Ліга. Бізнес.

«Аеропорти, технопарки, курортні об'єкти, автотраси, заводи й залізниця – уряд знайшов потенційні інвестиційні проєкти в кожній області країни. Загальна сума інвестицій, необхідних для їх реалізації, трохи не дотягує до $ 14 млрд. Частина з проєктів — нові, частина – довгобуди з десятирічною історією або осколки ще радянських промислових гігантів. Суми, які пропонують вкласти інвестора, різні – від реконструкції замку в Івано-Франківській області за $ 400 000 до будівництва гірськолижного комплексу на Закарпатті за $ 1,5 млрд », – йдеться в повідомленні.

Серед 112 проєктів – 4 з Житомирської області, які є найдрібнішими по бюджету. Найменше фінансування і в Черкасах, Полтаві та Рівному.

Найдорожчий по інвестиціях – Міжнародний аеропорт «Житомир» імені Сергія Корольова. Розрахована сума – $20 млн. Проєкт передбачає розширення злітно-посадкової смуги до довжини 2500 метрів та її розширення до 45 метрів; встановлення інструментальної системи посадки (ILS), яка включає радіомаяк по схилу з дальномером для обох боків напрямків посадки (129 та 309). це дозволить отримати 1-у категорію ІКАО (унікальний індивідуальний ідентифікатор, що привласнюється аеропортам світу Міжнародною організацією цивільної авіації, – ред.) Період реалізації проєкту – 132 місяці.

«Ми представили проєкт, бізнес-план, перспективу розвитку, а тепер інвестори повинні для себе визначити на скільки їм це цікаво. Поки ніхто не звертався, це не такий швидкий процес», – розповів директор житомирського аеропорту Андрій Скиба.

$9 млн потрібно для логістичного центру «Глибочиця». Форма власності – комунальна. Будівництво логістичного комплексу планується на земельній ділянці загальною площею 6,3 га, розташованій в Глибочицькій ОТГ в Житомирській області. Соціально-економічний ефект проєкту – створення логістичного комплексу в регіоні та більше 100 нових робочих місць в Глибочицькій ОТГ. Проєкт планують реалізувати за 15 місяців.

Протягом 3-5 років в області хочуть побудувати мережу індустріальних парків на суму 7,49 млн доларів. Такі парки побудують у Малині, Коростені, Бердичеві, Брониківській громаді та в Житомирі. Суть проєкту: бізнес у розвиненій мережі індустріальних парків для підприємств у галузі робототехніки, точного машинобудування, аерокосмічної галузі, альтернативних енергетичних технологій, електротехніки, телекомунікацій, ІТ-обладнання та інших екологічно чистих галузей виробництва. 165 гa загальної, виробничої та виставкової площі в різних частинах Житомирської області.

Для комунального інноваційного парку «It-Академія» потрібно 1.5 млн доларів. Проєкт передбачає бізнес у розвиненому інноваційному парку для підприємств у галузі робототехніки, ІТ, ІКТ тощо. Центр ІТ-сфери – Поліський ІТ-кластер з навчальним центром, простором для коворкінгу, лабораторією, бізнес-інкубатор та акселератором. 2500 м2 загальної, виробничої та виставкової площі. Період реалізації – 2 роки.

Форум став першою спільною ініціативою президента, прем’єр-міністра та уряду України для об’єднання зусиль для розкриття інвестиційного потенціалу України.

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирській області хочуть щороку створювати по два індустріальних парки.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: інвестиції аеропорт Житомир форум 
Матеріали по темі