Влада

​У разі підвищення зарплат освітянам Житомиру в 2020 році може не вистачити на їх виплату 200 млн грн

6 November 2019, 13:21

Влада Житомира готує листи до міністерств та Верховної ради з проханням збільшити фінансування освіти та охорони здоров’я у 2020 році, оскільки вже попередньо відомо, що передбачених у проєкті державного бюджету коштів на ці галузі – недостатньо.

Про це йшла мова 6 листопада на початку чергового засідання виконавчого комітету Житомирської міської ради.

«Те, що ми зараз бачимо по бюджету, навіть на перший квартал є недостатність фінансування по медичним працівникам. І по освіті в нас не відбулося збільшення. А якщо врахувати можливе зростання заробітної плати – навантаження зросте в рази»,- зауважив Сергій Сухомлин.

Заступник міського голови Світлана Ольшанська підтвердила, що наразі вже оприлюднений проєкт держбюджету на 2020 рік після другого читання, у якому не змінився розмір освітньої субвенції по Житомиру.

«402 млн грн, як було раніше, так і залишилось. Ця цифра не перекриває потребу по оплаті праці.Тому ми підготуємо офіційні листи на Міністерство освіти і науки та на Міністерство охорони здоров’я, на бюджетний комітет Верховної ради, де висвітлимо цю проблему», - зазначила Світлана Ольшанська.

У коментарі Житомир.info директор департаменту бюджету та фінансів Житомирської міської ради Діна Прохорчук підтвердила недостатність фінансування у 2020 році галузі освіти та охорони здоров’я, проте в департаменті ще не знають конкретної суми, про яку будуть клопотати перед міністерствами.

«Досі в проєкті бюджету на 2020 рік не враховані зміни і тому ми наразі маємо недостатність фінансування. Щодо конкретної суми, то тут залежить від постанови Кабміну №822, яка передбачає підвищення оплати праці педагогічним працівникам. А тому, якщо враховувати дану постанову, то недостатність фінансування по освіті в Житомирі складе 200 млн грн, якщо не враховуватимуть підвищення – то ця сума становить близько 50 млн грн. Це щодо галузі освіти. По охороні здоров’я сума недостачі відносно не велика. Згідно з реформуванням на охорону здоров’я передбачено фінансування з державного бюджету лише на перший квартал і там недостатність фінансування по Житомиру становить 10 млн грн. Тому отримали доручення і будемо клопотати про збільшення фінансування, направимо листи до відповідних міністерств, народних депутатів та до бюджетного комітету Верховної ради», - розповіла Житомир.info Діна Прохорчук.

Разом з тим у Асоціації міст України повідомили, що надали міністерству освіти аналітику, щодо необхідності врахування в освітній субвенції реального контингенту учнів, оскільки у зв’язку з відсутністю такого врахування, до прикладу, по Житомиру такий дефіцит становить 15,5 млн грн.

«Асоціація міст України надала Міністерству освіти і науки України аналітичну довідку щодо стану обрахунків освітньої субвенції у частині стану врахування контингенту здобувачів освіти під час розрахунків обсягів освітньої субвенції на 2020 рік. Аналітична довідка стосується постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2017 року № 1088 «Про затвердження формули розподілу освітньої субвенції» (зі змінами, визначеними постановою Кабінету Міністрів України від 06.02.2019 року № 65)», - йдеться у повідомленні.

В АМУ аргументують необхідність зазначених змін: Формульний розрахунок не враховує зміну мережі класів станом на 5 вересня, що передує плановому бюджетному періоду, оскільки, до розрахунку беруться показники попереднього навчального року.

«Як наслідок, у тих громадах, де зростає мережа класів, занижується розрахункова кількість ставок педагогічних працівників (в т.ч. асистентів вчителів). Наприклад, у м. Житомирі приріст по мережі на 05.09.19 - 1165 учнів (38 класів), на 05.09.20 – 1210 учнів (40 класів). Дефіцит коштів на 2020 рік - на збільшення контингенту становить 15,5 млн грн», - аргументують в АМУ.

Як повідомляв Житомир.info, на виплату зарплати до кінця 2019 року вчителям та медикам у Житомирі не вистачає 37,7 млн грн. Про це та про проєкт бюджету Житомира на 2020 рік говорили у програмі «Діалоги» з головою бюджетної комісії Юрієм Мойсеєвим. Ефір програми дивіться тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: бюджет освіта медицина зарплата субвенція  
Матеріали по темі