Економіка

Турецька компанія за 5 мільйонів доларів побудує в Житомирській області сонячну електростанцію

6 November 2019, 16:11

Турецька компанія MNG Group має намір побудувати сонячну електростанцію в Брониківській ОТГ Новоград-Волинського району Житомирської області потужністю 5 мегаватів та вартістю $ 5 млн.

Меморандум про співпрацю з компанією 6 листопада підписав голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко, — поінформувала пресслужба ОДА.

«Документ підписали 6 листопада голова ОДА Віталій Бунечко, представник компанії Неджмі Білгін та голова правління ПАТ «ЕК “Житомиробленерго» Олексій Шекета», — інформує ОДА.

«Ми готові максимально сприяти роботі інвесторів в області. Меморандум, який підписуємо сьогодні, і є тією гарантією всебічного сприяння та допомоги. Вдячні, що починаєте свою інвестиційну діяльність на Житомирщині. Переконаний, що майбутня сонячна електростанція стане першим, проте не єдиним проєктом вашої компанії у нас в області», – сказав Віталій Бунечко.

В рамках проєкту планується створення біля 20 нових робочих місць, а також розвиток соціальної сфери, розбудови, відновленню та розширенню мережі інфраструктурних об’єктів Брониківської ОТГ. До будівництва станції планують приступити вже у квітні 2020 року. Вартість реалізації проєкту – близько 5 млн доларів США.

За словами представників компанії MNG, будівництво такої сонячної електростанції – це початковий етап, загалом в Україні планують запустити електростанції потужністю близько 200 МВт, — зазначає пресслужба ОДА.

30 жовтня 2019 року у своєму фейсбук Віталій Бунечко повідомляв про підписання меморандуму між компанією MNG та Брониківською ОТГ.

«Нещодавно компанією було підписано Меморандум про співпрацю з Брониківською ОТГ з метою надання земельної ділянки для будівництва сонячної електростанції у 2020 році потужністю 12 МВт, що стимулюватиме притік інвестицій та створить сучасну промислову екосистему в регіоні», - йшлося в дописі голови ОДА.


Довідка ОДА

Компанія MNG заснована в 1976 році. Штаб-квартира компанії знаходиться в Анкарі, Туреччина. Сектори – будівництво, енергетика, туризм, фінанси, інвестиції, авіаперевезення. Кількість працюючих – понад 20 000 осіб. Вартість будівельних проектів Корпоративної групи в Африці, на Близькому Сході, на Балканах та Кавказі сягає 8,30 млрд дол. США, в Туреччині – 12,30 млрд доларів США.

Нагадаємо, у серпні 2019 президент Володимир Зеленський підписав закон, який дозволяє встановлювати сонячні електростанції на землі та на даху і регулює «зелений» тариф.

Як повідомляв Житомир.info, у серпні 2018 року словенська компанія Riko мала розпочати під Житомиром будівництво сонячної електростанції потужністю 10,6 мВт: 30 липня 2018 мер Житомира Сергій Сухомлин підписав угоду з директором компанії Янезом Шкрабцем. СЕС планували побудувати до серпня 2019 в районі села Глибочиця на ділянці у 18 га, комунальне підприємство «Центр інвестицій» планувало в 2019 році отримати 35,6 млн грн від продажу сонячної енергії. СЕС біля Глибочиці є в переліку інвестиційних проектів, які планували запустити в 2019 році в Житомирській області.

28 вересня 2018 року голова ОДА Ігор Гундич підписав меморандум з компанією, яка за майже 50 млн євро планує побудувати сонячну електростанцію потужністю 50-55 МВт у Брусилівському районі на площі 89 га. Станом на 31 березня 2019 року в Житомирській області було встановлено 228 сонячних електростанцій, і вона знаходилася за кількістю СЕС на 14 місці серед інших регіонів України.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: сонячна електростанція меморандум Новоград-Волинський район MNG  
Матеріали по темі