Новини компаній

Ессенціалє та інші препарати для лікування печінки: як оцінити ефективність

3 December 2019, 10:16

Печінка виконує велику кількість життєво важливих функцій. Через неї проходить і фільтрується кров. У печінці утворюються білки, запасаються вуглеводи, жири та вітаміни. А ще цей орган знешкоджує та виводить багато продуктів обміну речовин.

Однак у результаті дії шкідливих факторів може статися запалення або загибель клітин печінки. Під час запального процесу формується фіброз, що без лікування переростає у цироз. Для лікування печінки перш за все необхідно виявити причину руйнування клітин. Без цього ніякі препарати для її відновлення, навіть Ессенціалє, не принесуть результату.

Щоб віднайти причину захворювання, потрібно здати клінічні аналізи, котрі призначить лікар, та, можливо, пройти УЗД і КТ.

Що входить до медикаментозного лікування печінки

Усі печінкові препарати поділяються на такі групи:

  • противірусні
  • протизапальні
  • жовчогінні
  • холелітолітичні (руйнують камені в жовчному міхурі)
  • спазмолітики
  • засоби для лікування ожиріння
  • адсорбенти
  • гепатопротектори

До гепатопротекторів відносять лікарські засоби, що захищають клітини печінки від ушкодження. Кожний засіб має свій механізм дії, переваги та недоліки.

Як діє Эссенциалє Форте Н

Препарат є гепатопротектором. Серед активних речовин — есенціальні фосфоліпіди, котрі у порівнянні з власними компонентами організму, містять більше поліненасичених жирних кислот. Ці молекули вбудовуються в мембрани печінкових клітин та допомагають їхньому відновленню.

Фосфоліпіди беруть участь в обміні жирів та холестерину, зменшують здатність жовчі до утворення каменів. Ліки допомагають при жировій дистрофії печінки, хронічному та алкогольному гепатиті, цирозі, порушенні функції печінки. Детальна інформація щодо показань до застосування є на офіційному сайті essentiale.ua.

Коли призначають Резалют Про

Активні речовини препарату — поліненасичені фосфоліпіди із соєвого лецитину. Резалют Про допомагає при гепатозі, хронічному гепатиті, цирозі, токсичному ураженні печінки, у випадку підвищення рівня холестерину в крові, або коли дієта неефективна.

Препарат прискорює відновлення клітин печінки й стабілізує клітинні мембрани. Водночас він пригнічує утворення колагену в тканинах органу, знижує рівень холестерину, нормалізує ліпідний обмін. Однак існують обмеження на вживання під час вагітності та годування груддю.

Як працює Карсил

Активною речовиною препарату, на відміну від багатьох гепатопротекторів, є екстракт плодів плямистої розторопші, тобто рослинний ензим. Екстракт рослини стимулює утворення білків та фосфоліпідів в ушкоджених клітинах печінки. Завдяки цьому прискорюється її відновлення. Тривале застосування препарату збільшує шанси вилікувати цироз печінки.

Крім того, Карсил виписують у разі:

  • токсичних ушкоджень печінки (алкоголізм, отруєння сполуками важких металів, лікарські ураження) та для профілактики
  • хронічному гепатиті
  • після інфекційного та токсичного гепатитів
  • дистрофії та жирової інфільтрації печінки
  • для корекції порушень ліпідного обміну

На прикладі перелічених препаратів видно, що гепатопротектори можуть значно відрізнятися за дією та складом. Тільки лікар правильно підбирає ліки залежно від ситуації. Самостійний вибір печінкового препарату та самолікування може значно нашкодити здоров’ю хворого, а також погіршити стан ураженої печінки.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі