ДОПОМОГА

Куди у Житомирі здати на утилізацію батарейки та люмінесцентні лампи

11 December 2019, 18:28

Люмінесцентні лампи та батарейки, потрапляючи на сміттєзвалище, пошкоджуються й забруднюють ґрунт і воду парами ртуті та важкими металами. Щоб не шкодити довкіллю, екологи радять здавати ці небезпечні відходи на утилізацію.

У Житомирі немає підприємств, які займаються переробкою батарейок і люмінесцентних ламп, але ми знайшли місця, де приймають такі відходи й надалі передають їх на утилізацію до інших областей.


Серед них – комерційна організація «Еко Захист-Україна». Тут приймають великий перелік відходів, найчастіше працюють з бізнесом і з цього отримують прибуток.

«Відходи приймаємо від підприємств, ця послуга платна, бо підприємства, згідно з законом України, мають здавати відходи на утилізацію. У нас є склади, куди ці відходи приймаються, і надалі вони направляються на заводи, де їх утилізують. Це в Київській та Кіровоградській областях. В квартал ми здаємо 20-25 тисяч ламп. Для підприємства утилізація однієї лампи коштує 9 гривень», - розповідає головний бухгалтер ТОВ «Еко Захист-Україна»Валентина Томілкіна.

Від звичайних жителів також приймають небезпечні відходи, роблять це безкоштовно і називають «благодійною допомогою», адже розуміють, яка загрозу вони несуть.

«Лампи – це ртутомісткі вироби, як і термометри. В батарейках теж є небезпечні речовини і якщо це все попадають в ґрунт, то забруднює його. Якщо навіть одна лампочка попадає, то це не означає, що вона забруднить 10 см ґрунту, забруднюються метри ґрунту, попадають у воду», - зазначає Валентина Томілкіна.

Приносити лампи та батарейки просять відразу на склад за адресою вул. Слобідська, 35, де і зберігають усі відходи.

Кілька коробок з різногабаритними батарейками лежать на підлозі, а люмінесцентні лампи зберігаються в окремому металевому контейнері.

«Сім тисяч назбирали й відправили, тут (у контейнері) вже є 7 тисяч ламп. Машина приїхала, завантажили й вони повезли їх на утилізацію, в основному – на Київ», - каже робітник складу Володимир.

Він додає, що здебільшого привозять відходи з підприємств, однак люди також частенько приходять, особливо молодь.

«Приїжджають, в основному, молоді люди: ось розбив термометр, тому приїжджає і здає. Дивно, але люди все-таки розуміють, що потрібно відноситись до природи бережно», - зауважує Володимир.

Використані батарейки у Житомирі можна залишити також у магазинах мережі АТБ або ж на першому поверсі міської ради. Проте кількість таких місць за останній рік зменшилась: спеціальні коробки прибрали з кількох магазинів побутової техніки та електроніки й супермаркетів.

Нагадаємо, у листопаді 2019 року журналісти Житомир.info розповідали, куди в Житомирі можна віддати старий одяг та взуття.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: екологія сміття утилізація лампа батарейка  
Матеріали по темі