Влада

Верховний суд поставив крапку у справі про ДТП на Бердичівській у Житомирі: пішохід, якого збили, має сплатити водію 74 тис. грн

12 December 2019, 16:32

Верховний суд України залишив без задоволення касаційну скаргу житомирянина, який став винуватцем ДТП, несподівано вибігши на дорогу на заборонний сигнал світлофора. Дорожньо-транспортна пригода трапилася ще у грудні 2015 року, крапку у справі поставив Верховний суд, винісши відповідну постанову 20 листопада 2019 року. Згідно з постановою, пішохід, який порушив ПДР і вибіг під колеса Toyota, має сплатити власнику авто майже 74 тис. грн за завдані матеріальні збитки.

Відповідну постанову Верховного суду України в Єдиному реєстрі судових рішень оприлюднили 26 листопада.

У матеріалах справи викладений короткий зміст позовних вимог, де описано й обставини події чотирирічної давнини.

«У березні 2016 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 про стягнення майнової шкоди, завданої внаслідок дорожньо-транспортної пригоди. Позовна заява мотивована тим, що 16 грудня 2015 року о 08 год. 51 хв. позивач, керуючи автомобілем Toyota Land Cruiser 200 (…), рухаючись на вул. В. Бердичівська в напрямку майдану Смолянського на дозволяючий сигнал світлофора поблизу перехрестя вул. В. Бердичівська – Жуйка, допустив наїзд на пішохода ОСОБА_2 , який, порушуючи Правила дорожнього руху, раптово вибіг на проїзну частину, не впевнившись у відсутності небезпеки для себе та інших учасників дорожнього руху, створив небезпеку для руху водію автомобіля Toyota Land Cruiser 200 ОСОБА_1, який не мав технічної можливості уникнути наїзду в даній дорожній обстановці. Внаслідок даної ДТП пішохід ОСОБА_2 отримав тілесні ушкодження, а належний позивачу автомобіль – механічні пошкодження. 02 березня 2016 року постановою Корольовського районного суду м. Житомира ОСОБА_2 визнано винним у вчинені адміністративного правопорушення за статею 124 КУпАП та провадження у справі закрито у зв`язку із закінченням строків притягнення до адміністративної відповідальності.

Посилаючись на вказані обставини та на приписи статей 23, 1166, 1192 ЦК України, позивач просив стягнути з ОСОБА_2 на свою користь 110 551,65 грн майнової шкоди (виділено редакцією), 900 грн витрати за проведення автотоварознавчого дослідження, а також судові витрати», – йдеться у матеріалах суду.

У короткому змісті рішення суду першої інстанції зазначено: «Рішенням Корольовського районного суду м. Житомира від 15 березня 2017 року позов ОСОБА_1 задоволено частково. Стягнуто з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 73 701,11 грн (виділено редакцією) завданих матеріальних збитків та 737,01 грн витрат зі сплати судового збору.

Однак відповідач був незгоден з таким рішенням суду та подав апеляцію. Проте апеляційна скарга була відхилена.

Відповідач продовжував судитися і подав касаційну скаргу до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, просячи скасувати рішення судів попередніх інстанцій.

Скріншоти з постанови Верховного суду

Вказану справу було передано до Верховного суду.

Однак Верховний суд вирішив, що касаційна скарга не підлягає задоволенню.

«З урахуванням наведеного, покладаючи на відповідача обов`язок з відшкодування позивачу майнової шкоди, заподіяної внаслідок пошкодження належного йому автомобіля під час ДТП, яка сталася з вини пішохода ОСОБА_2 внаслідок порушення останнім ПДР, суди попередніх інстанцій дійшли правильного висновку про наявність правових підстав, передбачених (…) для відшкодування такої шкоди. Розмір понесених позивачем на відновлювальний ремонт автомобіля матеріальних збитків належними та допустимими доказами відповідачем не спростований», – такі мотиви рішення наводить Верховний суд.

Зазначено, що постанова суду касаційної інстанції є остаточною і оскарженню не підлягає.

Нагадаємо, 17 грудня 2015 року на сайті ГУ Національної поліції в Житомирській області була опублікована інформація щодо дорожньо-транспортної пригоди, про яку йде мова. «Водій автомобіля Toyota, 53-річний мешканець Житомирського району, здійснив наїзд на пішохода 25-річного мешканця м. Житомира, який перетинав проїзну частину, поза межами пішохідного переходу. Внаслідок ДТП пішохід отримав тілесні ушкодження та доставлений до лікарні», – повідомляла пресслужба.

Як повідомляв Житомир.info, 3 квітня 2019 року у Єдиному реєстрі судових рішень України з’явилося рішення Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області, що задовольнив позов водія, якого взимку 2019 року оштрафував на 510 гривень інспектор Бердичівського відділу поліції ГУНП в Житомирській області.

Житомир.info
Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Верховний суд постанова суд  
Матеріали по темі