Події

Подробиці крадіжки з музею у Новограді-Волинському: злодії винесли монети і кам’яні знаряддя праці

30 December 2019, 10:55

Понад 100 експонатів викрали з краєзнавчого музею у Новограді-Волинському Житомирської області. Злодії поцупили з виставкової зали колекцію монет часів Київської Русі, Середньовіччя й періоду Російської імперії. Прихопили навіть кам'яні знаряддя праці періоду палеоліту та неоліту. Вартість викраденого встановлюють експерти. А в поліції припускають: колекцію з музею потягли на чиєсь замовлення.

Про це йдеться у сюжеті ТСН від 29 грудня 2019 року.


Сигналізація у музеї спрацювала о 10-ій вечора, злодії залізли у будівлю через вікно.

«Пошкодили, розбили скло, забрали монети», – розповідає директорка краєзнавчого музею Новограда-Волинського Олена Жовтюк.

Кількох хвилин, поки не приїхала охорона, грабіжникам вистачило щоби вкрасти усю музейну колекцію монет. Загалом їх було 11: античні, середньовічні та монети Російської імперії. Злодії поцупили і кам’яні знаряддя праці часів палеоліту, неоліту: молотки, тесла та шкребла.

У це приміщення краєзнавчий музей переїхав місяць тому. Найцінніші речі зберігались у сейфах. А от колекція монет стояла у вітрині. Серед них найбільшу цінність мають срібні копійки «300 років дому Романових», а от монети часів Київської Русі – несправжні, каже директор музею, тому і цінності не мають. Припускає, що злодії про це не знали.

А от антиквари певні: монети вкрали на замовлення для приватної колекції.

«300 років дому Романових» – це дорогі. Тим більше, якщо вони срібні. Шукати складно, дуже складно. Як правило, не «вспливають»», – каже антиквар Іван Пилипчук.

До цієї версії схиляються і в поліції.

«Ми вважаємо, що це було заздалегідь підготовлено, оскільки людина, яка лізла, знала, що там є ті монети. Знала, як туди всередину потрапити», – зазначає речниця Новоград-Волинського райвідділу поліції Інна Вовченко.

Вартість викраденого оцінюють експерти. Ціна деяких монет на сайтах продажу антикваріату коливається від 100 до 700 грн.

Новина про крадіжку з краєзнавчого музею миттю облетіла усе містечко. Після крадіжки в музеї посили охорону, планують встановити систему відеонагляду і заґратувати вікна, адже в музеї залишилися інші цінні експонати.

Як повідомляв Житомир.info, 18 грудня 2019 року Новоград-Волинська міська рада інформувала, що напередодні ввечері з краєзнавчого музею викрали експонати часів палеоліту.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Новоград-Волинський музей крадіжка монета  
Матеріали по темі