Влада

Суд заборонив експлуатувати будівлі інтернату в Житомирській області: влада думає, куди переселити 200 підопічних

10 January 2020, 15:53

10 січня у Житомирській облраді відбулась нарада стосовно подальшого функціонування комунальної установи «Ходорківського психоневрологічного інтернату» та переведення підопічних в інший заклад.

Про це 10 січня повідомила пресслужба Житомирської облради.

«Є висновки пожежників, є рішення суду про заборону подальшої експлуатації приміщень двох корпусів. Ми маємо створити безпечні умови перебування підопічних, з яких третина взагалі не можуть пересуватися самостійно. Права цих людей мають бути збережені. Тому і постало питання про переведення закладу в інше приміщення», - сказав голова облради Володимир Ширма, наголосивши, що мова не йде про закриття інтернату, а лише про пошук іншої будівлі для закладу.

Як розповів директор департаменту праці та соціального захисту Юрій Прокопець, будівля інтернату застаріла, в закладі виявлено низку порушень вимог пожежної безпеки.

«В окремих приміщеннях зроблено все можливе для усунення порушень, але в деяких приміщеннях цього зробити немає змоги у зв’язку з особливостями побудови. Ця будівля зведена ще у 1800-х роках. І у разі виникнення небезпечної ситуації виникає проблема з евакуацією людей. У закладі перебуває 190 підопічних, ще 108 працівників, і ми не можемо дозволити, щоби щось загрожувало їхньому життю», - зазначив фахівець.

На нараді присутні обмінялися думками, вислухали пропозиції та побоювання колективу щодо переведення закладу в інше місце, але, як зазначив Володимир Ширма, це питання безпеки людей.

«Я розумію побоювання колективу, розумію, що працівники залишаються без роботи. Але ми, як представники влади, маємо створити належні, безпечні умови перебування хворих людей. Це наш обов’язок. І сьогодні ми не приймаємо остаточного рішення, а шукаємо шляхи вирішення проблеми. У Коростенському районі вивільняються приміщення Ушомирської загальноосвітньої школи-інтернат, який наразі не функціонує. Там є вся необхідна інфраструктура для перебування підопічних Ходорківського інтернату. Іншого шляху у нас немає», - підсумував Володимир Ширма.

За результатами наради вирішено, що в Ходорківський психоневрологічний інтернат виїде робоча група, яка на місці огляне будівлі, і лише потім буде прийнято остаточне рішення про заклад.

У єдиному державному реєстрі судових рішень є постанова Верховного суду України від 6 грудня 2019 року за позовом управління ДСНС в Житомирській області від листопада 2017 року до Ходорківського психоневрологічного інтернату Житомирської облради про застосування заходів реагування у сфері держнагляду. Мова йде про вимогу заборонити експлуатацію будівель інтернату.

У матеріалах суду зазначається, що у жовтні 2017 року була проведена позапланова перевірка Ходорківського психоневрологічного інтернату на предмет дотримання вимог законодавства у сфері цивільного захисту, техногенної і пожежної безпеки, яка виявила численні порушення. Результатом перевірки стала вимога заборонити подальшу експлуатацію території, приміщення охорони та корпусів №1, №2 Ходорківського психоневрологічного інтернату Житомирської обласної ради, шляхом опечатування дверей та відключення від електропостачання, за адресою: Житомирська область, Попільнянський район, с. Ходорків, вул. Слобода, 102, до повного усунення виявлених порушень. Основні порушення стосувалися, зокрема, розмірів евакуаційних виходів, ширини коридорів, несправної системи пожежної сигналізації, ремонту зовнішніх пожежних сходів, тощо.

Суд першої інстанції у січні 2018 року відмовив у задоволенні даного позову У ДСНС в області до інтернатної установи, врахувавши, що на той момент частину порушень пожежної безпеки в закладі уже було усунуто, а зупинення роботи закладу є крайнім заходом.

Натомість постановою Житомирського апеляційного адмінсуду від 29 травня 2018 року дане рішення суду першої інстанції було скасоване і прийнято нову постанову про часткове задоволення позову в частині заборони експлуатації двох корпусів психоневрологічного інтернату.

Відповідач подав касаційну скаргу, проте своєю постановою від 6 грудня 2019 року Верховний суд залишив її без задоволення.

Нагадаємо, про проблеми з пожежною безпекою у Ходорківському психоневрологічному інтернаті говорили ще у 2012 році. Тоді заступник голови ОДА Микола Олещенко розповідав, що будівля старого гуртожитку цукрового заводу, у якій розміщено заклад, давно не відповідає нормам: вузькі коридори, відсутні евакуаційні виходи, незручна пожежна драбина.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: суд Ходорківський психоневрологічний інтернат  
Матеріали по темі