Влада

Обласна влада хоче, щоб в Україні 2021 рік був роком Лесі Українки, а в Житомирі встановили пам’ятник Мавці

13 January 2020, 11:53

Голови облдержадміністрації Віталій Бунечко та обласної ради Володимир Ширма 9 січня 2020 року підписали розпорядження «Про утворення оргкомітету та затвердження плану заходів з відзначення в області 150-річчя з дня народження Лесі Українки».

Співголовами оргкомітету є голова ОДА Віталій Бунечко, голова облради Володимир Ширма та мер Житомира Сергій Сухомлин.

Перший пункт плану заходів з відзначення 150-річчя з дня народження Лесі Українки – підготувати клопотання перед президентом України про оголошення 2021 року в Україні роком Лесі Українки, виконавці – Новоград-Волинська міська рада та департамент культури, молоді та спорту ОДА.

Всього у плані 24 пункти, більшість яких мають бути реалізовані в 2020-2021 роках, але є один, який департамент регіонального розвитку ОДА та Новоград-Волинська міська рада мали виконати ще в грудні 2019 року, до затвердження розпорядження: підготувати проєктно-кошторисну документацію щодо реконструкції та розширення площі Новоград-Волинського літературно-меморіального музею Лесі Українки.


Також у Новограді-Волинському до кінця 2020 року мають здійснити: капітальний ремонт вулиць Надслучанська, Соборності, дороги на площі Лесі Українки у м. Новограді-Волинському, облаштувати спуск до річки від Лесиного джерела та поточний ремонт Лесиного джерела; капітальний ремонт даху приміщення Школи мистецтв на вул. Соборності, 57 у м. Новограді-Волинському, у якому проживала сім'я Косачів; благоустрій території колишнього консервного заводу (закладення скверу). Крім того, в поточному році Новоград-Волинська міськрада має встановити в’їзні знаки та туристичні вказівники в місті.

Щодо обласного центру, то в 2020 році Житомирська міська рада спільно з обласним департаментом регіонального розвитку та департаментом культури, молоді та спорту ОДА має розглянути можливість виготовлення і встановлення пам’ятника Лесі Українці (персонажів твору Лесі Українки «Лісова пісня» Мавки та Лукаша) у м. Житомирі на розі вулиць Перемоги та Лесі Українки з облаштуванням міні-скверу.

Також за два роки, 2020-2021 рр., у містах та районних центрах Житомирської області планують утворити мурали на честь Лесі Українки.

Всі заходи дивіться у додатку до розпорядження

Зазначимо, що пресслужба обласної ради інформувала про перше засідання організаційного комітету з підготовки та відзначення в області 150-річчя з дня народження Лесі Українки, яке відбулося 18 листопада 2019 року.

«Основним завданням для області є реконструкція Новоград-Волинського літературно-меморіального музею Лесі Українки. Згідно з проєктно-кошторисною документацією, яка наразі розробляється, орієнтовна вартість будівельних робіт складає 17 млн 600 тис. грн. На виготовлення проєктно-кошторисної документації у травні поточного року обласна рада своїм рішення виділили 600 тис. грн. Членкиня оргкомітету, депутатка обласної ради Олена Галагуза запропонувала у рамках підготовки до відзначення ювілею Лесі Українки в Житомирі створити на будинках серію муралів, присвячених як самій поетесі, так і її творчості», - інформувала облрада.

Нагадаємо, 25 лютого 2021 року виповниться 150 років з дня народження видатної української письменниці, перекладачки, культурної діячки, уродженки м. Новоград-Волинський Житомирської області Лесі Українки (Лариси Петрівни Косач-Квітки). Розпорядженням Кабінету міністрів від 3 квітня 2019 року був утворений оргкомітет з підготовки та відзначення 150-річчя з дня народження Лесі Українки.

Як повідомляв Житомир.info, в січні 2019 року в Новограді-Волинському провели робочу нараду з питань реконструкції літературно-меморіального музею письменниці й вирішили звернутися до Житомирської облради щодо виділення коштів з обласного бюджету на виготовлення проєктно-кошторисної документації для проведення капітального ремонту та реконструкції музею.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Леся Українка розпорядження відзначення ОДА облрада пам'ятник заходи оргкомітет  
Матеріали по темі