Місто

«Житомирводоканал» закупив обладнання, яке дозволить шукати прориви не зриваючи асфальт

16 January 2020, 17:12

Як визначати місця поривів на водогонах, не перекопуючи пів вулиці та не зриваючи дорожнє покриття – цьому за допомогою новітнього німецького обладнання навчаються співробітники КП «Житомирводоканал». Озброївшись кількома приладами, фахівці підприємства під наглядом представників компанії-виробника шукають порив на водогоні по вулиці Перемоги. Втім, для того, щоб визначити, де відбувається витік води з трубопроводу, не потрібно зрізати свіжовкладений асфальт. Виробники обладнання пояснюють: фахівці водоканалу досліджують водогін акустичним методом.


«Маємо якусь ділянку, на якій ми підозрюємо виток. По краях цієї ділянки ми ставимо два мікрофони. Згодом вводимо інформацію в обчислювач і на екрані маємо точну характеристику, точну позицію, що виток знаходиться, як зараз, на відстані 27,3 метра від колодязя А, чи від колодязя В. І таким чином ви виходите точно на порив. У нашому випадку порив був не там. Вода вийшла взагалі в іншому місці. В наших мережах така ситуація виникає доволі часто. По-перше, взимку таке відбувається доволі часто, по-друге, по місту взагалі багато витоків, які взагалі не виходять на поверхню. Тому і фіксувати їх дуже складно традиційними методами. Потрібно робити це такими сучасними приладами, як наш», - розповідає представник компанії-виробника Олег Вітер.

За словами співробітників водоканалу, подібна технологія допомагає заощадити час та кошти при ліквідації поривів на водогонах.

«Найцінніше, що нам вдалось виграти – це час. Бо якби ми працювали за принципом «почали копати там, де тече вода», то ми б згаяли дуже багато часу. По-друге, тут нове асфальтне покриття. Тобто, нас населення просто не зрозуміло б: ми спочатку копали б там, а потім переїхали б в інше місце. А за допомогою цього приладу ми більш точно визначили місце пориву. І, як показала нам практика, він у зовсім іншому місці», - каже начальник відділу геоінформаційних систем та діагностики трубопровідних мереж КП «Житомирводоканал» Віталій Мильцев.

Це обладнання КП Житомирводоканал закупило наприкінці 2019 року за 468 тис. грн і наразі фахівці підприємства проходять навчання з його використання. Надалі працівники водоканалу за допомогою приладів досліджуватимуть справність житомирських трубопроводів.

Як повідомляв Житомир.info, 28 листопада 2019 року на позачерговому засіданні міськвиконкому директор КП «Житомирводоканал» Андрій Нікітін презентував проєкт інвестиційної програми підприємства на 2020 рік, загальна сума якої – 65 млн 479 тис. грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: водоканал обладнання порив вода  
Матеріали по темі