Влада

У комунальній установі розповіли про новий туристичний логотип Житомирської області: як обрали та що він означає

21 January 2020, 13:38

16 січня Житомирський обласний туристичний інформаційний центр опублікував у Facebook фото сувенірної продукції з символічним зображенням. В описі світлин зазначено, що малюнок – це туристичний логотип нашої області.

«У Житомирському обласному ТІЦ можна отримати не лише корисну інформацію, а й сувенірну продукцію з туристичним логотипом нашої області», – йдеться у дописі.

Скільки витратили на розробку зазначеного символу, яким чином обирали логотип та що він означає – з цими питаннями 21 січня Житомир.info звернувся до директора комунальної установи «Житомирський обласний туристичний інформаційний центр» Житомирської обласної ради Василя Кравчука.

З його слів, конкурс на визначення туристичного логотипу був оголошений ще у 2018 році.

«У 2018 році управлінням культури ОДА був оголошений конкурс на кращий туристичний логотип, це все виставляли на сайті. Було багато надіслано логотипів, які взагалі не варті уваги, адже надсилали і плагіати, наприклад, такі, що вже використовують певні компанії. Їх ми відразу відкидали. А чому саме цей логотип був вибраний? За нього проголосували. Опитування проводилося у 2018 році волонтерами. І в нас на сторінках у Facebook та Instagram все це викладалося», – розповів Василь Кравчук.

Він також розтлумачив, що саме означає зображення.

«У завданнях конкурсу було вказано, що, по-перше, логотип повинен бути простий, зрозумілий. Для того, щоб логотип добре сприймався туристами, використали латиницю, а не кирилицю. Адже наша буква «Ж» туристам незрозуміла. Тому ми вирішили робити акцент на літерах ZT та обіграти їх. Очі, ніс і частина щоки відображають букви ZT, а знизу смайлик – усмішка. Це була концепція логотипу. А один зі слоганів – «Щасливі подорожі». Слоганів буде кілька», – пояснив керівник туристичного інформаційного центру.

Василь Кравчук наголосив, що на створення логотипу не витратили жодної копійки.

«В умовах конкурсу було вказано, що це на безкоштовній основі. На це не витратили ні копійки – ні з обласного бюджету, ні з будь-якого іншого», – наголосив він.

Керівник комунальної установи зазначив, що логотип, про який іде мова, вже використовувався: його зображували на банерах під час першої всеукраїнської туристичної виставки «ZT-EXPO 2019» у травні 2019 року. Однак, зауважує Василь Кравчук, це не остаточний варіант логотипу.

«Це пробний варіант. Зберемо відгуки від людей, побачимо, як вони будуть реагувати. Але ж завжди є ті, кому не подобається: на смак і колір фломастери різні. У нас багато «дизайнерів» серед критиків, які закінчили, скажімо, деревообробний коледж. Кожному подобатися він не може. Це не означає, що саме це зображення точно буде нашим логотипом. Це перший варіант, який ми опублікували. Адже досі його не було взагалі. І сувенірної продукції не було. Приїжджають делегації, ми ж не будемо дарувати їм продукцію з гербом області, який відображає область в цілому. У кожної області, міста, провінції є свої туристичні логотипи. І Житомирщині він теж потрібен. Якщо у когось є кращий варіант, хай пропонує, ми його розглянемо. Але, знову ж таки, це на безоплатній основі. Бо ж грошей на це не виділяється ні копійки. Якщо інші області виділяють, у нас на це немає грошей. Тому ми йдемо таким шляхом. Ми цей логотип використали як робочий варіанти і показали на туристичній виставці у травні 2019 року: показали, який він має вигляд, і проморолик був. Його зобразили на усіх банерах, на усіх афішах. Жодних питань він не викликав. Але чомусь зараз виникло це бурхливе обговорення. Логотип Житомира теж не усім сподобався, але ж його прийняли», – сказав Василь Кравчук.

Фото з архіву редакції

Він також зазначив, що сувенірна продукція з логотипом була виготовлена за його власні кошти.

«Сувенірна продукція зроблена за мій рахунок. Там її невелика кількість. Я робив для того, щоб розіграти між підписниками Facebook-групи та подивитися, яка буде реакція», – повідав директор туристичного центру та пообіцяв, що 22 січня у Житомирській ОДА покажуть також інші варіанти логотипів, які були надіслані на конкурс.

Нагадаємо, 15 травня 2019 року на Новому бульварі, біля кінотеатру «Жовтень» у Житомирі, відкрили першу всеукраїнську туристичну виставку «ZT-EXPO 2019». Туристичний потенціал представляли не лише міста, райони та ОТГ Житомирщини, а ще й 20 регіонів України.

Як повідомляв Житомир.infо, в березні 2019 року в Житомирі створили робочу групу з питань розробки стратегії розвитку туризму в місті Житомирі до 2030 року. У 2018 році Житомирська область посіла 4 місце в Україні за кількістю туристів, які відвідали регіон.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: логотип туризм Кравчук  
Матеріали по темі