Влада

Батьки дітей з вадами слуху ходили в облраду та просили, щоб у житомирській школі-інтернаті не закривали спецгрупу для дошкільнят

22 January 2020, 10:39

Голова обласної ради Володимир Ширма 21 січня зустрівся з батьками та представниками педагогічного колективу комунального навчального закладу «Житомирська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат №2» (проїзд професора Арциховського, 8), аби обговорити функціонування дошкільної групи, де виховуються діти з вадами слуху.

Про це 21 січня повідомила пресслужба Житомирської обласної ради.

Батьки зазначають, що вони стурбовані інформацією про нібито закриття дошкільної групи, оскільки немає відповідного фінансування.

«Всі діти - з різних районів області, вони мають вади слуху, і їм потрібно спеціалізоване навчання, яке має бути вчасним, системним і систематичним. За місцем проживання дітей спеціальні дошкільні навчальні заклади чи групи взагалі відсутні. І якщо цю групу закриють, то діти будуть позбавлені можливості отримувати повноцінну дошкільну освіту. Більше того, увійшло в дію нове положення про спеціальну школу, прийняте Кабінетом Міністром України у 2018 році, згідно з яким у дошкільні групи прийматимуть дітей лише з 5 років, а не з 3 років, як було раніше. Ми знов стикаємось з проблемою, адже дітей з порушенням слуху потрібно змалечку навчати жестовій мові, і це треба робити в спеціалізованих групах з відповідними фахівцями», – розповіли батьки.

Керівники профільних структурних підрозділів облдержадміністрації, що були присутні на зустрічі, зокрема начальник управління освіти та науки Лариса Шевчук та директор департаменту фінансів Леонід Мініч, розповіли, що згідно з законодавством дошкільна освіта фінансується за рахунок місцевих бюджетів.

«Ми не можемо спрямовувати кошти обласного бюджету на утримання дошкільних закладів. Це буде нецільове використання коштів, і це буде порушенням. Громади мають закладати в своїх бюджетах кошти на фінансування дошкільних закладів. Що стосується положення, то будемо звертатися до профільних міністерств, аби переглянули цей документ і внесли необхідні зміни», – зазначили фахівці.

На завершення зустрічі голова обласної ради Володимир Ширма запевнив батьків, що про закриття групи не йдеться.

«Групу ніхто закривати не буде. Ми всі розуміємо, що таким дітям необхідно відповідне навчання. І для міських бюджетів немає проблем профінансувати цю дошкільну групу. Будемо збирати керівників об’єднаних територіальних громад, діти яких перебувають у цій групі, будемо домовлятися, щоби в місцевих бюджетах передбачили кошти для дошкільної групи. Тому закриватись група не буде, і діти продовжуватимуть отримувати відповідне навчання», – наголосив Володимир Ширма.

В облраді зазначають, що у Житомирській спеціальній загальноосвітній школі-інтернаті №2 наразі функціонує одна дошкільна група, де навчається 8 дітей з порушенням слуху з різних районів області.

Як повідомляв Житомир.info, у березні 2017 року в Житомирській обласній раді назвали школи-інтернати, які хочуть ліквідувати. Тоді зазначалося, що Житомирську спеціальну загальноосвітню школу-інтернат №1 приєднають до Житомирської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату №2.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: школа-інтернат ліквідація Ширма  
Матеріали по темі